Україні треба міняти підхід до реформи державного управління

20 вересня 2023, 19:16
Власник сторінки
0
22
Україні треба міняти підхід до реформи державного управління

Без реформи державного управління Україна не буде успішною

«У 2023 році продовжиться реформа державного управління», - така заява прозвучала від прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на початку цього року. За словами посадовця, реформа передбачає скорочення державного апарату та підвищення ефективності чиновників. Нажаль, ця реформа так і не була доведена до кінця, а ефективність чиновників не покращилась. За 32 роки незалежності України було презентовано та реалізовано багато концепцій реформи державного управління. Наприклад, Національному агентству України з питань державної служби вдалося забезпечити прозорі та професійні конкурси на певні державі посади, що створило соціальний ліфт у міністерствах. Але проблема кадрового голоду лишилась. Окрім цього, реформа державного управління не змогла вирішити одну з головних проблем України – корупцію. Ідея встановлення високих зарплат чиновникам як запобіжника проти корупції не спрацювала. Якщо ми глянемо останні соціологічні дослідження проведені КМІС, ми побачимо, що 89% громадян України вважають корупцію другою за рівнем значущості проблемою після повномасштабної війні. Дослідження також виявило, що відсоток тих, хто впевнений, що рівень корупції зріс від початку повномасштабної війни, перевищує відсоток тих, хто вважає, що він зменшився. Результати опитування продемонстрували, що реформа державного управління не спрацювала. Як наслідок, українці не довіряють владі.

Рівень українців до влади продовжує падати

Останнє дослідження, презентоване Центром Разумкова, виявило, що серед всіх державних та соціальних інститутів, найбільше українці довіряють ЗСУ (93%). Високий рівень довіри серед громадян також мають волонтерські організації (83%), добровольчі загони (87), Державна служба з надзвичайних ситуацій та Національна гвардія (81%), та Президент (80%). Найбільше українці не довіряють судам (70%), політичним партіям (68%) та антикорупційним органам (55%). Відсоток тих, хто не довіряє  державному апарату та Верховній Раді  також високий (67% та 56% відповідно).

Джерело: Центр Разумкова:

 

Такі результати опитування не дивують, якщо проаналізувати діяльність уряду та Верховної Ради. Постійні корупційні скандали, які виникають особливо під час повномасштабного вторгнення такі як викриття корупції серед народних депутатів від провладної партії ніяк не сприяють довірі до державних інституцій.

 

Як Україна реформує державне управління

 

Одне із рішень, яке часто використовують в Україні для боротьби із корупцією та проведення реформи державного управління, є заміна народних депутатів або чиновників. Звільнення ексміністра оборони Резнікова, відомого низкою корупційних скандалів, та призначення Умєрова новим міністром оборони є одним із прикладів. Чи є це рішення ефективним? Як показує українська реальність, зовсім ні. Заміна міністра оборони – не єдиний приклад, коли від зміни доданків сума не змінюється.

 

У березні 2023 року Верховна Рада призначила нового міністра освіти, Оксена Лісового. На певний момент, здавалося, міністерство очолила професійна патріотична людина, здатна покінчити із корупційними скандалами. Але, за півроку роботи, міністр та чиновники міністерства неодноразово опинялися у скандалах. Днями стало відомо, що перед призначенням Лісовий та його заступники порушили норму закону, без якої їх перебування на посаді неможливе. Йдеться про обов’язковий для цього рівня посад іспит з української мови. Для когось це формальність, але згідно з законом, цю процедуру повинні пройти всі міністри перед призначенням. Новопризначений міністр оборони Умєров склав іспит в день свого призначення. Але, як відомо, закон писаний не для всіх. Нещодавно журналісти з’ясували, що Оксен Лісовий та його заступники не склали обов’язковий іспит з української мови перед вступом на посади. Тобто, вони нагло наплювали на законодавство.

 

Без реформи державного управління Україна не буде успішною

Скандал із Лісовим та іншими представниками уряду і Верховної Ради демонструють, що Україні треба змінювати підхід до реформи державного управління та підбору чиновників. Ті критерії, які існують зараз, такі як лояльність до Офісу Президента, не гарантують, що державне управління буде здійснюватися ефективно. Якщо Україна хоче стати членом Європейського Союзу, їй треба терміново змінити підхід до реформи державного управління та боротьбі із корупцією. Інакше, досягти успіху буде дуже важко.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.