Чому у сховищах газу 14,7 млрд. куб м, але це мало тішить?

20 вересня 2023, 10:35
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
37
Чому у сховищах газу 14,7 млрд. куб м, але це мало тішить?

Міненерго і «Нафтогаз» прозвітували, що закачали обіцяний для опалювального сезону обсяг газу 14,7 млрд. куб. м.

Проте, із цього обсягу 2,4 млрд. куб. м – це газ іноземних компаній. І лише 12,3 млрд. куб. м – газ України. 

«Оператор ГТС» лише зберігає оцих 2,4 млрд. кубометрів газу, але підіймати для потреб українців не має права. Відповідно, у кращому випадку свого українського або придбаного газу до жовтня буде закачано у ПСГ лише 13-13,5 млрд. куб. м. Увесь інший обсяг буде недоступний нашим споживачам.

«Нафтогаз» навіть умудрився відзначити закачку у класичному радянському стилі. «Сьогодні група «Нафтогаз» досягла цього показника, виконавши план, поставлений Кабінетом Міністрів до 1 листопада, достроково», - сказав голова «Нафтогазу» Чернишов. Ура, товариші!

Не вистачало лише піонерів, сурм та кричалок: «Ми країні газ дали – хочемо тепер ми похвали». Хоча, можливо, це не піонери, а хунвейбіни.

Але є і плюс від того, що у сховищах стає більше газу. Більший обсяг – більший тиск. Значить у випадку припинення транзиту російського газу буде більша вірогідність довше протриматися на власних запасах газу. Проте, проблема дефіциту газу у випадку припинення транзиту російського газу залишається. Чому? Тому що використати газ європейських, молдовських компаній Україна не зможе. Більше того, вони будуть продавати свій газ у ЄС і можуть це зробити іще до січня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.