Шурма і українська правда

14 вересня 2023, 15:08
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
59
Шурма і українська правда

Не знаю, яка була ціль статті «Української правди» про заступника голови Офісу президента Шурму, але з тексту можна зробити висновок, що Шурма мало чи не єдиний, хто в Україні займається економікою.

І не лише економікою, а й енергетикою. Словом, усі кінці ведуть до Шурми, усіма питаннями займається Шурма, президент Зеленський всі питання доручає Шурмі.

Звичайно, це перебільшення. Скоріше за все свідоме. Така примітивна спроба зробити із Шурми свого роду тіньового вершителя долі України. Не треба забувати, що «УП» - це олігархічне медіа, яке має свого власника Томаша Фіалу. І вже чиї інтереси просуває Фіала - не предмет цього посту. Але явно не України і тим паче не народу України. Олігарх на то і олігарх, що думає про свою кишеню.

У цьому контексті не треба забувати, що Шурма сьогодні свого роду представляє інтереси Зеленского у боротьбі проти олігархів. Не знаю як так сталось. Є безліч прикладів у минулому України, коли різні люди опинялися на різних посадах в силу історичних, моральних, суб’єктивних причин. Хто рано встав, той штани вбрав. Хто захотів нести відповідальність – той її і несе.

Хоче Шурма «мочити» олігархів? Нехай «мочить». Он приклад виведеної з-під багаторічного рабства Коломойского «Укрнафти» - на долоні. Хоче робити податкову реформу «10-10-10»? Нехай робить, хто буде проти платити менше податків. Хоче займатись енергетичною безпекою, будувати вертикаль відповідальності державних компаній – нехай робить. Чи ви іще досі вірити у казки про «незалежні спостережні ради, які прагнуть процвітання України»?

А усі ці тертя, конфлікти, суперечки, образи – та воно завжди було і буде з 1991 року по 2023 рік.

Важко сказати чи взагалі автор статті зрозумів, «що» він написав. Практично увесь його матеріал складається із тез, що Шурма сам хоче займатись усіма питаннями економіки, його ніхто на це не штовхає, не дає вказівок.

А от чого, зрештою, було мало у статті – так це олігархів. Навіть Ахметов і той там присутній «покадрово». Ніби взагалі Ахметова немає, а є Метінвест Ринат Леонідович )

А так, стаття як стаття. Якщо відкинути в сторону усі ці ліберально-демократичні роздуми журналіста, то стаття «Української правди» дає відповіді на багато питань. Але найперша і найголовніша відповідь – система відносин у владі в Україні не змінилась. Смішними видаються практично всі посилання чесної і прозорої «УП» на анонімні джерела. Хтось із Метінвесту, хтось із уряду, хтось із Офісу президента. Добре, що не переплутали і десь не написали «хтось із Держдепартаменту США».

Тому поява Шурми у системі координат влади немає дивувати. Це закономірність. Завжди були при всіх президентах - починаючи від Кравчука і завершуючи Зеленським – люди свого роду схожі на образ Шурми. Якщо напружитись, то можна згадати багато прізвищ. Принцип там був один – якщо він готовий брати на себе відповідальність, то чудово. Така вона – українська правда.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ринат Ахметов,Офис президента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.