Коні не винні або казус Зеркаль

07 вересня 2023, 09:59
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
43
Коні не винні або казус Зеркаль

Смішна історія, але із сумними висновками.

Скандальна заява радника Міненерго Зеркаль про низький рівень підготовки до зими, її швидке показове звільнення (критикують «совок», а самі іще гірше) та спростування з боку Міненерго її слів – це констатація низького рівня довіри або відсутності взагалі довіри до будь-якої інформації, яку видають представники чи то органів влади, чи державних компаній. Це і є «казус Зеркаль», зібраного образу такого штибу «радників, заступників, голів», які поглиблюють недовіру до влади в цілому.

Цифри, дані, графіки – це сьогодні фантоми української енергетики. Головне, випромінювати віру у теплу зиму та надію на імпорт електроенергії. Подивіться на обличчя Шмигаля, Галущенка, Кудрицького, Котіна, Сахарука – вони світяться однією надією.

Та скільки там тієї зими – відома гумористична фраза-мем, маркер національного характеру – сьогодні набуває нового значення.

Отак, сьогодні можна говорити по появу фантомних даних про готовність України до зими. І слова Зеркаль про 30% готовність ТЕС до зими чи 98% готовність електромереж – це ілюзія правди. Це ж можна сказати і про заяви Шмигаля, Галущенка, «Укренерго», ДТЕК, «Енергоатома».

Перевірити їх дані не є можливим. В умовах війни статистка корелюється, видозмінюється, підчищається. З одного боку можна це зрозуміти. З іншого – все це не дає можливості українцям зрозуміти, чого ж чекати зимою. Але дає «Нафтогазу», «Укренерго», «Енергоатому», ДТЕК можливість маніпулювати із показаними вироблення, споживання електроенергії, видобутку і закачування газу.

Показовою є також історія скандалу між Міжнародним енергетичним агентством та «Нафтогазом», коли показники запасів газу МЕА і «Нафтогазу» відрізнялися на 1,5 млрд. куб. м. І як смішно пояснював Чернишов ріст запасів, мовляв, просто активніше і більше закачували. Ага, увесь «Нафтогаз» крутить педалі і накачує газ у ПСГ.

«Енергоатом», який «відремонтував» усі 9 блоків за шість місяців. Тоді як звичайний середній ремонт триває від 3-4 місяців і більше. А сьогодні вже 3 блоки мали стати у довгий ремонт – до 6 місяців і більше. Що ж тоді ремонтували? Радше просто провели техогляд. І де взяли обладнання, яке завжди були прив’язане до Росії, постачальників із Росії? Загадка.

«ДТЕК» Ахметова, який як Попелюшка натирає блок ТЕС до блиску, виявляється працює у півсили. За 8 місяців виробили 9,9 млрд кВт-год. А мали виробити 15 млрд. кВт-год. Навіть із врахуванням скорочення об’єктів, виробництва і споживання, то все одно ДТЕК має забезпечувати генерацію 18-22 млрд. кВт-год.

Замість ДТЕК працювали «Укргідроенерго» і «Енергоатом», але поки у їхній статистиці цього немає. Хоча, ні, є. Проблема «Укргідроенерго», яка з вересня не може виконувати плани виробітку електроенергії (приплили) через дефіцит води, вже вилізла і тут дрібною маніпуляцією не обійдешся.

Зате в уряді сидять і розмірковують де взяти гроші на виплату 26 млрд. грн. боргів перед «зеленими» електростанціями. До кінця року буде більше 34 млрд. боргів. Фантомна проблема, але її лобіюють починаючи від Ахметова і ДТЕК всередині країни і окремі міжнародні партнери. Це важливіше, ніж війна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Энергоатом,Укрэнерго,ДТЭК,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.