Серпень. «Вагнер». Дія друга і фінал

25 серпня 2023, 18:13
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
60
Серпень. «Вагнер». Дія друга і фінал

Ще в середині минулого місяця у матеріалі «Серпень. «Вагнер». Дія друга» я спрогнозував, що у серпні будуть нові великі події навколо ПВК «Вагнер».

Ще в середині минулого місяця у матеріалі «Серпень. «Вагнер». Дія друга» я спрогнозував, що у серпні будуть нові великі події навколо ПВК «Вагнер».

У той же час, тоді ситуація виглядала так, що Пригожин знову буде активно діючою фігурою. Як він це робив під час свого заколоту 23-24 червня. І разом із своїми високими кураторами з верхів російської влади у серпні зробить нову спробу зруйнувати систему влади Путіна. Саме тому Пригожин й попереджував своїх бійців, що у серпні у них «попереду велика робота»: «На серпень Пригожин та його покровителі у Кремлі  готують активізацію для вирішення якихось масштабних завдань. Для чого вони мають достатньо серйозні ресурси – у тому числі, особистий склад в Москві та на інших територіях європейської частини Росії, важку зброю».

Проте вийшло по-іншому. Пригожин 23 серпня дійсно знову опинився у центрі подій у РФ, але цього разу вже не як активний гравець, а як важлива, проте пассивна фігура, яку хтось прибрав зі сцени.

Але ця зміна акцентів не змінює суті. Головне у тому, що й цього разу після знищення літака Пригожина зенітною ракетою по всій системі влади в Росії нанесений другий величезний удар, в якій фігурує саме Пригожин. Якщо у червні він сам зміг за два дні свого заколоту нанести удар по цій системі влади, то цього разу відкрите знищення ракетою літака опонента Путіна в небі над Росією де-факто відкриває справжню «скриньку Пандори».

І, враховуючи складність ситуації для Путіна після червневого путчу Вагнера виглядає вкрай малоймовірним, що господар Кремля так відкрито і зухвало вирішив помститися за тодішнє приниження. Із тим, щоб демонстративно надіслати сигнал всім і кожному: Путін притисне «до нігтя» кожного, хто хоч у якійсь спосіб зробити спробу чинити йому опір. Насправді, він це вже не міг би зробити за всього свого бажання. Після червневого заколоту Пригожина правильніше казати про те, що система влади в Росії остаточно перестала бути під повним контролем колективного Путіна, а перейшла до оформлення в режимі пост-Путін.

Набагато більш вірогідною є версія, що зухвале знищення літака Пригожина організували саме ті високі покровителі Пригожина у верхах російської влади, які допомогли керівникові «ПВК» втілити у червні задумку заколоту як величезний удар по позиціях Путіна.

І ось цього разу вони знову вирішили «підставити» Путіна та максимально ускладнити йому життя за допомогою знищення Пригожина (чи фізичного, чи наявності його як впливової фігури у суспільно-політичному полі). Тобто, від цього знищення Пригожина Путін не отримує жодних реальних дивідендів. Замісто цього він отримав купу нових викликів. А також вихід на новий рівень раздраю у його владі, який почався після пригожинського заколоту і який Путін за два місяця не зміг ліквідувати.

Є ще один варіант – що літак Пригожина знищили за наказом його заклятих ворогів Шойгу та Гєрасімова. В цьому випадку це теж відмінна новина для нас новина. Яка свідчить про нездібність Путіна тримати під ефективним контролем дії своїх протеже в Мінобороні. А також про те, що керівництво Міноборони РФ із застосуванням арсеналу терористів відкрито знищує своїх ворогів просто на території РФ.

В будь-якому випадку, крапка в історії про те, як один із вірних васалів Путіна відкрито пішов проти суверена і за це довгий час не був покараний, поставлена. Вона поставлена 23 серпня зі зникненням (загибелю) Пригожина.

Проте це лише початок нової великої глави у процесі руйнування вже неефективної путінської системи влади.  В червні зі заколотом Пригожина цей процес отримав прискоренні і вийшов на якісно новий рівень. Зі знищенням літака Пригожина відкритий новий етап дезінтеграції системи влади Путіна і всієї російської імперії. Цілком може бути, що це етап – вже останній.

Тому я погоджуюсь з думкою голови британського парламентського комітету з питань оборони Тобіаса Еллвуда, який впевнений у тому, що після падіння літака Євгена Пригожина російський диктатор недовго залишатиметься при владі. Оскільки усунення інодумців у таких масштабах, як зараз робить Путін свідчить про те, що його довіра до найближчого оточення зникла.

Путін зараз керує через страх, а не через лояльність, і, що дуже важливо, російські олігархи та еліта більше не бачать в ньому надійного гаранта свого статусу, констатує британський депутат. А коли російський лідер втрачає популярність серед еліт, російська історія демонструє, що слабкість швидко і безжально використовується.

«І я підозрюю, що його замінять. Можливо, не в короткостроковій перспективі, але, безумовно, м'яч вже запущений. Я підозрюю, що Путіну залишились лічені дні», – зазначає Тобіас Еллвуд. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.