Ми пахали: я і трактор

14 серпня 2023, 12:26
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
23
Ми пахали: я і трактор

Ідеологія більшості учасників енергоринку перед зимою зводиться до слів: якось воно буде.

Голослівні заяви про успішні ремонти енергосистеми перемішуються із реалістичними заявами про існуючі проблеми.

«Енергоатом» звітує про ремонт усіх 9 блоків АЕС. Мовляв, 5 уже відремонтували і ще 4 скоро завершать ремонт. За наявних проблем дефіциту обладнання і часу – ремонт 9 блоків просто не є можливим. Середній ремонт триває 2-3 місяці. Капітальний – 4-5-6 місяців. Політична кампанія 2021-2022 рр. під гаслом «одночасна робота 15 блоків АЕС» дала свої негативні результати. Сьогодні з 9 блоків потрібно було би капітально ремонтувати 5 блоків. Це нереалістичні плани.

Практично «Енергоатом» міг би осилити плановий ремонт 2-3 блоків. Усі інші блоки пройшли – так радше можна описати – планове ТО, техогляд. Можливо, це можна назвати оперативними ремонтами. Як кажуть: ми пахали, я і трактор.

«На даний момент нами здійснюється найбільша ремонтна кампанія за весь час незалежності. Всі ремонтні роботи проводяться у строк, а деякі навіть з випередженням графіка», - це слова заступника міністра енергетики Сафарова. Ну, ви зрозуміли.

Тому про повноцінний ремонт блоків мова не йде. Відповідно, зимою будемо бачити результат.

Не менші, якщо не більші проблеми в «Укргідроенерго». Нас чекають величезні проблеми з водою у водосховищах. В «Укргідроенерго», видно, передчуваючи катастрофічні наслідки зимою, вже публічно і офіційно попереджають про дефіцит води. А дефіцит води означає дефіцит електроенергії. Попри це «Укренерго» завантажує «Укргідроенерго» і не чіпає теплові блоки ДТЕК, які і далі економлять вугілля.

Якщо все-таки розставити генерацію по важливості, то потужності «Укргідроенерго», а не ДТЕК повинні бути в пріоритеті. Без них піки споживання електроенергії в опалювальний період буде проходити важче.

Та й вічна мантра «Укренерго», ДТЕК, «Енергоатому» про імпорт електроенергії, який нас врятує зимою, - це самозаспокоєння і один із шляхів для заробітку трейдерами.

Відповідно, єдині, хто не париться у цій ситуації – це ДТЕК Ахметова.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Энергоатом,Укрэнерго,ДТЭК,Укргидроэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.