Серпень. «Вагнер». Дія друга

18 липня 2023, 10:24
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
51

Пригожин на початку серпня знову збирається зібрати в один бойовий кулак своїх бійців, оскільки «попереду велика робота, яку їм належить зробити».

Антракт після завершення червневого маршу на Москву Євгенія Пригожина потихеньку добігає кінця. На серпень Пригожин планує поновити свою активність. І не в Білорусі, куди він мав піти згідно публічної частини домовленостей про завершення його маршу на Москву й куди без зброї і боєприпасів з минулого тижня прибуло декілька колон машин із «вагнерівцями», а у Росії.

Саме ці трансфери частини ПВК «Вагнер» до Білорусі зараз залишаються у центрі уваги ЗМІ. Однак Пригожин НЕ збирається перебиратися із своїми бойовиками на постійне місце проживання «під крило Бацьки». Оскільки, по-перше, він залишається важливим учасником процесу трансформації путінського режиму влади. Цей процес після заколоту «Вагнера» не припинився, а, навпаки, прискорився і поглибився. І Пригожин у цьому процесі бере активну участь. А, по-друге, у цього топ-менеджера «Вагнера» є серйозні плани щодо активізації вже за декілька тижнів у серпні.

Про ці плани Пригожина стало відомо після розслідування, яке провели журналісти Бі-Бі-Сі. Вони поспілкувались із командирами ПВК «Вагнер», які вже після заколоту разом із Пригожиним проводили зустріч із Путіним. І з’ясували, що розпоряджання до початку серпня «залягти на дно» «вагнерівцям» дав сам Пригожин.

Один із цих командирів - Антон Єлізаров із позивним «Лотос» — розповів: «Нас усіх до початку серпня розпустили у відпустку. Попереду багато завдань, які потрібно буде вирішити, тому Євгеном Вікторовичем (Пригожиним) було прийнято рішення всіх відпустити відпочити. Дати можливість усім відпочити перед великою роботою, яку нам доведеться зробити - таке рішення прийняла рада командирів».

В той же час, Путін розуміє серйозний потенціал «Вагнера». І хоче залишити це ПВК у якості боєздатного формування. Але усунути Пригожина від контролю над «Вагнером»  і підпорядкувати це ПВК собі.

Пригожин, відповідно, не погоджується добровільно віддати контроль над «Вагнером» Путіну та керівникові російського Міноборони Шойгу.

Отже, ситуація тупикова? Ні. Все ще серйозніше - сьогодні навколо подальшої долі «Вагнера» у Росії склалася класична революційна ситуація. Оскільки з одного боку, верхи (Путін) спочатку не змогли розформувати ПВК «Вагнер» як міцне бойове формування, забрати у неї всю зброю і витіснити її непідконтрольну частину за межі Росії. А потім не змогли поставити «Вагнер» під свій контроль.

А низи («Вагнер») не хочуть втілювати варіант облаштування їхнього майбутнього від Путіна. І не бояться сказати про це відкрито російському президентові. Як розповів минулого тижня Путін, він пропонував найманцям ПВК служити в Міноборони, повернутися додому чи перебратися до Білорусі. «Багато хто кивав, коли я це говорив, — зазначив російський президент. - А Пригожин, який сидів попереду і не бачив цього, сказав, вислухавши: ні, хлопці не згодні з таким рішенням».

Те, що Пригожин не поспішає виконувати забаганки Путіна бачить не тільки російський президент, але й всі пересічні росіяни. Вони бачать, що після заколоту Пригожин залишається у Росії. А його літак регулярно курсує між Москвою і Пітером, інколи літає по Росії – наприклад, до Ростовської області.

Вони бачать, що ніхто з «вагнерівців» не відповів за загибель російських військовослужбовців під час маршу Пригожина на Москву, натомість Пригожину повертають його мільярди та особисту зброю, «Вагнер» продовжує публічно рекламувати себе, набирає нових бійців до своєї ПВК. А найбільш боєздатні та досвідчені «вагнерівці» з основного складу ПВК, так званої «основи» (а не набрані під час війни проти України по російських тюрмах зеки), перебираються до Москви. Так, близько 500-600 російських найманців відправились з Банги, столиці Центральноафриканської Республіки, до столиці РФ.

А сам головний заколотник зустрічається у Кремлі із президентом та висуває останньому умови щодо подальшої долі «Вагнера»…

Тобто, у «сухому залишку» маємо таке: на серпень Пригожин та його покровителі у Кремлі готують активізацію для вирішення якихось масштабних завдань. Для чого вони мають достатньо серйозні ресурси. Навіть не зважаючи на те, що частину свого озброєння «вагнерівці» так передали Міноборони.

Тому, коли наступного тижня закінчаться невеликі канікули «вагнерівців» у Білорусі та Росії, Пригожин з його патронами будуть готові влаштувати Путіну другу частину марлезонського балету під акомпанемент «Вагнера».

Судячи із дій Путіна, він цю небезпеку розуміє й готується не допустити нового удару від Пригожина і Ко по своїй вертикалі влади. Яка й без того неухильно наближається до перед-катастрофічного положення Пізанської вежі. Й другий удар по цій вежі має серйозні шанси стати останнім.

# кінець епохи Путіна 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.