Росія хотіла гордо вийти на морській простір, але ганебно сіла у калюжу

06 липня 2023, 15:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
2397
Росія хотіла гордо вийти на морській простір, але ганебно сіла у калюжу

Протягом одного тижня українські дрони «відмінусували» два головних міжнародних салони Росії – спочатку авіаційний, а тепер і морський.

30 червня стало відомо, що в РФ скасували міжнародний авіаційно-космічний салон МАКС-2023, який мав відбутися під Москвою 25-30 липня. Цей салон демонструє цивільний і військовий аерокосмічні сектори Росії та є ключовим для залучення експортних клієнтів.

Свій головний аерокосмічний салон Росія завжди проводила із величезною помпою, демонструючи різного роду «аналоговнєт» своєї авіаційної та космічної галузей. Наприклад на попередньому МАКСі у 2021-му росіяни показали легкий винищувач п'ятого покоління Су-75 Checkmate.

У нинішньому році, за словами президента авіасалону Магомеда Толбоєва, скасувати МАКС вирішили через «питання безпеки». Завдяки даним британської розвідки стало відомо, які саме «питання безпеки» стали причиною скасування авіашоу Росії №1. У розвідувальному огляді Міноборони Британії за 2 липня зазначено, що шоу було скасовано через реальні побоювання з приводу безпеки після нещодавніх атак українських безпілотних літальних апаратів у Росії.

Ця ж причина – побоювання нової атаки українських дронів (цього разу морських) - стали причиною скасування «Морського тижня Росії – 2023» у Севастополі. Під час цього заходу у Севастополі мали пройти Севастопольський військово-морський салон та Міжнародний морський бізнес-форум. Але, як повідомив учора керівник Міжнародного морського бізнес-форуму Олексій Малько, всі ці заходи скасовані «з міркувань безпеки».

Так само, як і МАКС у підмосковному Жуковському, військово-морський салон у Севастополі завжди слугував приводом продемонструвати силу та досягнення росіян на морі. В акваторії Севастопольських бухт проводились виставки новітніх кораблів, суден, катерів та яхт, а також виставки бойових зразків техніки берегових військ.

Ситуація змінилась після того, як бойові зразки своєї техніки в бухтах Севастополя продемонструвала наша країна. Це відбулось у жовтні минулого року під час масштабної атаки морських дронів на Чорноморський флот у Севастополі. Тоді пошкоджень зазнали чотири військові судна, зокрема фрегат «Адмірал Макаров», з якого росіяни запускали ракети по території України.

Але крім того, ця атака наочно продемонструвала окупантам уразливість їхніх об’єктів прямо у Севастополі. І таким чином, змінила розстановку сил на морі, де до цього росіяни почували себе повновластними господарями. Яким ніхто не зможе завадити у реалізації їхніх агресивних планів. Після успішного удару по російському флоту просто у «міцно захищеному» Севастополі вразливість росіян на морі стала очевидною. З того часу Україна, по суті не маючи морського флоту на Чорному морі, завдяки можливостям своїх морських дронів, не дає вільно діяти й флоту РФ.  

Як з часом з’ясувалось, успішна атака морських дронів на кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті в жовтні минулого року була спецоперацією, спланованою СБУ.

«СБУ була автором оперативного задуму і реалізовувала його»,  розповів голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову в спецпроєкті «Рік. За кадром. Спецслужбіст».

Нинішнє рішення російської влади скасувати всі заходи «Морського тижня Росії – 2023» на морі у Криму свідчить про те, що за дев’ять місяців з атаки морськими дронами СБУ флота у Севастополі, РФ так і не виробила дієвої протидії проти цієї української зброї. Тому, звичайно, росіяни були б раді продемонструвати під час «Морського тижня Росії – 2023» у Севастополі, що повністю контролюють Севастопольський порт і море навколо. Однак насправді не можуть гарантувати безпеку заходу і вберегти його від українських морських дронів. Тому й змушені зменшувати власну активність і скасовувати всі публічні заходи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.