Політичні прайс-кепи

28 червня 2023, 08:32
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
15
Політичні прайс-кепи

Тарифи для бізнесу зростуть.

Бо НКРЕКП таки підвищила граничні ціни (прайс-кепи) на електроенергію, по яких потім електроенергія продається кінцевим покупцям – заводам, виробництвам, кафе, дрібному і середньому бізнесу.

Є декілька висновків і наслідків такого рішення.

Висновок перший. Економічний. Ріст цін на продукцію для населення (хліб, молоко, товари соціального значення) відбудеться в перспективі 30-60 днів – ближче до осені. Рівень зростання буде різним, але не більше 5-20% на товари. Коштував хліб 20 грн – буде коштувати 22-24 грн. Не можна сказати про суттєве зростання, але в загальній ситуації постійного зростання цін це буде мати негативний ефект для населення.

Висновок другий. Бізнесово-технічний. Повторимо прописну істину – ринку електроенергії як такого немає. Підвищення граничних цін – це вирішення проблеми ТЕС ДТЕК Ахметова і частково «Центренерго». Ахметов не хоче спалювати вугілля, економить його на зиму. Можна сказати, що майже дбайливий господар. А палити вугілля ДТЕК практично був би зобов’язаний для того, щоб не було дефіциту електроенергії влітку.

Також для ДТЕК потрібно було отримати високу ціну на ринку доба наперед і у цьому їм допоміг колишній голова НКРЕКП, а зараз її простий член Тарасюк, товариш Геруса, колишнього недруга Ахметова. Тарасюк як Пилип з конопель вніс пропозицію платити 7200 грн/МВт в піковий період за електроенергію з 19.00 по 23.00. Це рівно 180 євро. У Європі зараз можна купити електроенергію за 100-110 євро. Тобто, вже чистий прибуток буде становити 30 євро на перепродажі європейської електроенергії в Україні. Попередньо розраховують таким чином заробити 2,5-3 млн. євро.

Але зароблять насправді іще більше. «Тому що» - як казав колись із біл-бордів друг Ахметова Янукович. Тут також буде «Енергоатом», який продаватиме ДТЕК електроенергію. І компанія Ахметова буде у пікові періоди продавати електроенергію куплену в «Енергоатома» по ціні у 3 рази менше. «Тому що» влада підтримує інтереси «Енергоатома» - тому і появився такий компроміс усіх учасників ринку по «прайс-кепам».

Висновок третій. Політичний. Спроба політичних сил, зокрема партії Порошенка, поживитися і «подоїти» тему цін і тарифів на електроенергію – цілком закономірна. Адже усі готуються до виборів (хоч Зеленський і обіцяє, що їх не буде поки йде війна). І підвищення граничних цін – це подарунок для Порошенка. Зважаючи на те, що у ріст «прайс-кепів» просували активно у Ахметова, то можна вважати це такою собі політичною підтримкою Порошенка. «Ми збираємо гроші, ви збираєте голоси» - готове передвиборче гасло.

Висновок останній. Псевдо-ринковий. Підвищення граничних цін в умовах неконкурентного ринку – це просто грубе підвищення цін на електроенергію виробника. Є собівартість виробленої електроенергії в Україні та її реальна ціна. А є банальна спекуляція на перепродажу електроенергії. Ми маємо справу з другим. Все знову впирається у небажання ДТЕК спалювати вугілля. А заплатить, в результаті, населення за ці спекулятивні ігри.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.