Ярослав Олійник - хабарник та лісовий злодій із Закарпаття

21 червня 2023, 22:54
Власник сторінки
Журналіст
0
886
Ярослав Олійник - хабарник та лісовий злодій із Закарпаття
Ярослав Олійник

Олійник наживається на природних ресурсах України

Ярослав Ігорович Олійник - директор Берегівської філії ДП "Ліси України", яке донедавна називалося ДП "Брустурянське лісомисливське господарство". За роки своєї роботи на цій посаді Олійник систематично потрапляв у поле зору прокуратури через можливі корупційні дії. 

Так, проти Олійника було відкрито аж дві кримінальні справи:

Перша - КП № 42022070000000195 від 04.10.2021 року, за ч.3 ст. 191 КК України за фактом привласнення бюджетних коштів тоді ще ДП «Брустурянське лісомисливське господарство» (ЄДРПОУ 32464172) у серпні 2022 року під час проведення публічних закупівель з метою придбання транспортного засобу - Тойоти Хайлюкс.

Друга - №12022071160000258 від 10.05.2022, ч 2. 240 КК України (потрібно уточнити що там за зміст)

Своїм карʼєрним зростанням Олійник завдячує однокурсниці Білоусовій Вікторії - депутатці 8-го скликання закарпатської обласної ради. Білоусова є власницею ТзОВ "Транс-П" - компанії, що займається оптовою торгівлею деревини. Деревину компанія Білоусової закупляє в Берегівської філії ДП "Ліси України" за заниженою ціною, попередньо занижуючи клас деревини, яку купує. Білоусова обіймала посаду начальника Закарпатського управління лісового господарства. Зараз вона працює на Мирославу Лівч - депутатку Закарпатської обласної ради VІIІ скликання, а також власницю ТОВ “Транс П” і лобіює інтереси Олійника. 

Здавалось, в час війни можна було б, принаймні, знизити рівень традиційного зневажливої, зверхньої поведінки щодо соціуму. Суспільство вже не дивується повідомлення щодо корупційних зловживань на рівні загальнодержавному, мільйонні застави, мільярдні збитки, мільйонні валютні хабарі, це все буденність.

Але ж на місцях, ці люди не відірвані від громад у яких проживають? Вони частина спільноти, «вони» ж тут на виду і мусять це розуміти? Коли декілька днів тому на веб-порталі ДБР з’являється повідомлення про викриття діяльність підпільного дата-центру з майнінгу криптовалют, яку облаштували в службових приміщеннях філії «Рава-Руське лісове господарство» ДСЛП «Ліси України», розумієш що ці «вони» на рівні місцевому і на рівні республіканському у принципі однакові.

Так, за даними ДБР, організували криптоферму, колишній директор, який зараз очолює іншу філію ДСЛП «Ліси України», його заступник, який нині обіймає посаду директора, головний бухгалтер та інші відповідальні особи. Понад рік технологічне обладнання забезпечувало роботу нелегального майнінг-центру, за спожиту електроенергію сплачувало державне підприємство, а зловмисники отримували чистий прибуток. Збитки — понад 1,5 млн грн, а фігурантів заробіток 4 млн грн. І як Вишеньки на торті, — через систематичне перевантаження комунальних мереж відбувалося знеструмлення та масштабні перебої з енергопостачанням житлових об’єктів і критичної інфраструктури.

Середовище існування і громада ніщо у порівнянні з пріоритетами власними. Трудовий колектив, місцеві мешканці, більше року просто не помічали того, що відбувається у них під носом, стаючи мовчазними пособниками у питаннях погіршення власного середовища існування та завдання збитків державі.

Варто окремо зупинитись на цікавій закономірності і вищестоящих «вони», мова про «Ліси України». Цікава ситуація у ДП полягає у імплементації «кращих практик» корпоративного управління, яку наводить слідство: «організував колишній директор, який зараз очолює іншу філію ДП «Ліси України», його заступник, який нині обіймає посаду директора».

«Перетікання» керівників з однієї філії в іншу, як закономірна практика, яка стала традицією.

Пригадую інший матеріал, який потрапляв в поле зору минулого року, а зараз актуалізований виданням стопкор.org. Так, літом 2022 року, «Брустурянське лісництво» придбало нові автомобілі Toyota Hilux 2755 L A/T


Legend за 1,57 млн гривень та Toyota Hilux 2.755L Pick-up A/T за 1,66 млн гривень. І як встановив аудит, обидва джипи, використовували не для охорони лісу чи патрулювання.

Одним з них користувався тодішній директор Брустурянського лісомисливського господарства Ярослав Олійник, а в подальшому його наступник – Руслан Сазанський.

І наче навіть те ж ДБР за даним фактом реєструвало кримінальне провадження у жовтні 2022 року, яке розслідується Територіального управління ДБР, розташованого у місті Львові.

Однак у реєстрі судових рішень, в наявності лише задоволене клопотання про зняття арешту з майна, а отже слідство досі «триває».

У той же час, на сайті Берегівської міської ради (https://bereg-rda.gov.ua/ news/1679982241/ ) 27 березня 2023 року, тобто вже через декілька місяців після виявлення факту зловживань, з’являється новина, у якій йдеться:

«у голови Берегівської РВА відбулася робоча зустріч із заступником директора Карпатського лісового офісу, що входить в ДП «Ліси України» Русланом Антонюком та інженером Віктором Ткаченком, які представили нового керівника ДП «Берегівське лісове господарство», яким став Олійник Ярослав Ігорович, який перед цим працював провідним інженером лісового господарства та т.в.о. директора «Брустурянського ЛМГ».

Тобто, керівник філії Ярослав Олійник, який користувався автомобілем , покликаним виконувати роль засобу захисту лісу у власних побутових потребах, певний час побувши в «кадровому резерві», переміщується на таку ж рівнозначну керівну посаду, у тому ж ДП.

«Ліси України» демонструють інституційну стійкість та тенденційність, до нерозбазарювання цінних кадрів, які вміють налагоджувати роботу, не інакше. Пригадую одного мера, якого від посади відсторонили, за використання водія для переміщення сім’ї, але це, мабуть, інше.


26 числа у Олійника продовження контракту. Ви вирішуйте самі - бути йому чи не бути. Але корупціонерам та злодіям не місце в новій, сучасній, сильній і демократичній Україні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Олійник,ліс,злочин,розкрадання коштів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.