Для чого Україні аварійна допомога електроенергії? Або звичайний саботаж.

14 червня 2023, 10:16
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
31

З кінця травня Україна систематично залучає аварійну допомогу з боку Польщі і Румунії.

Обсяги аварійної допомоги можуть свідчити про саботаж з боку теплових електростанцій компаній ДТЕК Рината Ахметова і державної «Центренерго». Причина – небажання спалювати вугілля. Це необхідно робити для заміщення обсягів електроенергії, яку не виробляє «Енергоатом» проводячи ремонти блоків АЕС. Тобто, причини для аварійної допомоги штучні і можуть носити характер умисних дій. Можливо навіть присутній фактор домовленості (змова) учасників ринку.

Спойлер: Енергосистему схиляють до підвищення прайс-кепів, граничних цін на електроенергію для бізнесу. Аргумент залізний: хочемо жити як Європі, значить ціни мають бути як у Європі. Це призведе до росту цін на усі види внутрішньої товарної продукції, комунальних послуг. Енергосистему схиляють також до збільшення пропускної потужності для імпорту електроенергії, що дасть можливість заробити трейдерам електроенергії, найбільший з них компанія Рината Ахметова ДТЕК.

Сюрреалізм роботи енергоринку полягає ще у тому, що паралельно з аварійної допомогою Україна постійно експортує електроенергію. З одного боку нічого дивного в одночасному експорті-імпорті електроенергії немає. Але не у випадку системного дефіциту, який проявляється вже більше 2 тижнів в енергосистемі.

НКРЕКП повинна була би розглянути питання доцільності залучення аварійної допомоги. Це завдає і збитків енергосистемі, яка і так зазнала раніше і зазнає далі шкоди. Орієнтовно вартість кожного 1 МВт аварійної допомоги становить 250-300 євро, тоді як звичайна ціна не більше 120 євро.

Також регулятор повинен розглянути питання накопичення достатніх обсягів вугілля на складах ТЕС до 1 листопада 2023 року. На сьогодні процес накопичення фактично зупинений. Тобто, його і не спалюють більше, але і не накопичують.

Нарешті НКРЕКП по своїй суті має розглядати питання домовленості (змови) на ринку електроенергії та, зокрема, участь у цьому процесі «Укренерго» та його керівництва.

В цілому причин для дефіциту в енергосистемі немає. І аварійна допомога не є затребувана. Тому як тільки зростуть прайс-кепи, граничні ціни для бізнесу, відкриють «шлюзи» для імпорту електроенергії, то аварійної допомоги більше не буде. Цікаво, яке прізвище у власника цієї «невидимої руки ринку»?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Импорт,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.