«Нове дно» путінської орди

07 червня 2023, 15:09
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
1236
«Нове дно» путінської орди

Це вдале визначення чергової сходинки «негативної еволюції» росіян після підриву Каховської ГЕС запропонував прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Який заявив, що Росія досягне «нового дна», якщо з'ясується, що Москва несе відповідальність за руйнування критично важливої дамби. «Якщо це навмисний обстріл, то, на мою думку, це буде найбільша атака на цивільну інфраструктуру в Україні з початку війни, і це лише продемонструє нове дно, яке ми побачимо від російської агресії», – сказав Сунак.

Українські спецслужби у свою чергу після руйнування Каховської ГЕС уточнили, що йдеться не російський обстріл дамби, а про дистанційний підрив цієї гідроелектростанції зсередини.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив про наявність фактів і доказів переміщення росіянами вибухових речовин і техніки для здійснення дистанційного підриву дамби Каховської ГЕС. «Будуть точні дані оцінки щодо потужності вибухів, скільки вибухівки для цього потрібно - все це буде підраховано», - запевнив він.

Служба безпеки України у свою чергу відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС. Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу України – за статтею  438 (порушення законів та звичаїв війни) та статтею 441 (екоцид).

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, Російська Федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», - наголосив голова СБУ Василь Малюк.

Наразі слідчі Служби безпеки разом із співробітниками Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора проводять першочергові слідчі та процесуальні дії в Херсонській області.

Окремо СБУ спільно з представниками Міністерства енергетики і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів встановлюють детальні обставини підриву греблі ворогом.

Тут важливе те, що росіяни підготувались до підриву Каховської ГЕС ще у жовтні минулого року. І коли тодішній командувач російськими військами в Україні Сергій Суровікін у жовтні казав, що незабаром буде прийняте «непросте рішення», то виглядало так, що росіяни не тільки залишать Херсон. А ще й одночасно підірвуть Каховську ГЕС – діючи за принципом «Після нас  - хоч потоп».   

Недаремно тоді ж авторитетні військові аналітики із Інституту вивчення війни докладно аналізували комплексні наслідки такого кроку росіян. Однак у жовтні минулого року в кінцевому підсумку росіяни обмежились тим, що відійшли з Херсону на лівий берег Дніпра.

І вдались до підриву Каховської ГЕС тільки зараз, коли розпочалися активні дії ЗСУ в рамках відвоювання тимчасово окупованих територій.

Обговорюючи за декілька годин після підриву 6 червня Каховської ГЕС юридичні наслідки цього для росіян у прямому ефірі телеканалу «Апостроф ТВ» я спрогнозував, що цей злочин російських військ неминуче буде фігурувати у міжнародних судових процесах проти агресора.

І дійсно, в той же день агент України у Міжнародному суді ООН Антон Кориневич на засіданні цього суду у Гаазі заявив: «Сьогодні вранці Росія підірвала головну дамбу, яка розташована в Новій Каховці, що спричинило значну евакуацію цивільного населення, серйозну екологічну шкоду та загрозу безпеці Запорізької атомної електростанції. Росія не може перемогти ЗСУ на полі бою, тому б’є по цивільній інфраструктурі. Сьогодні дії Росії – це дії не лише агресора, а держави-терориста».

У цьому суді у Гаазі вчора почався розгляд по суті позову України проти Росії у зв’язку з порушенням останньою двох конвенцій ООН. Йдеться про справу «Застосування Міжнародної конвенції щодо боротьби з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції щодо подолання усіх форм расової дискримінації». Це перша зі справ України проти Росії у міжнародних судових інстанціях, яка дійшла до рівня розгляду по суті.

Підрив російськими військовими Каховської гідроелектростанкції є серйозним воєнним злочином та стане важливим епізодом у справах проти Росії, зауважив Антон Кориневич. Він зазначив, що йдеться про воєнний злочин підвищеної серйозності та найбільш кричущий подібний випадок за багато десятиліть.

"Безумовно, в межах тих справ, які ми маємо в різних судових установах, цей епізод буде висвітлений, тому що це певно одна з найбільш жахливих атак на об’єкт, що містить небезпечні сили, мабуть, за останні десятиліття, якщо взяти різні регіони світу. Такого світ давно не бачив", –підкреслив агент України у Міжнародному суді ООН. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.