Хто саме готував атаку дронами на російський флот

29 травня 2023, 14:29
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
91
Хто саме готував атаку дронами на російський флот

«Автора – у студію!» - довгий час вимагали українці у стремлінні узнати, хто саме організував та провів цю одну із самих масштабних вдалих операцій проти ворога. І ось автор – у студії.

Надзвичайно багато надзвичайно важливої та унікальної інформації є у розповідях Залужного та керівників вітчизняних силових структур у спецпроекті журналіста Дмитра Комарова «Рік. За кадром». Це те, що не увійшло у його фільм «Рік» до річниці початку повномасштабного вторгнення РФ. Його інтерв’ю з топ-силовиками - дуже змістовні, докладні та глибокі.

Як колишній журналіст, я цілком згоден із логікою Комарова, який зауважив: «Багато надважливих відповідей та історичних фактів не потрапили у фільм – інакше би він вийшов 10-годинним. Ми не маємо право залишати таке відео в архівах».

Днями вийшла чергова частина цього спецпроекту з керівником Служби безпеки України Василем Малюком.

Керівник СБУ дав Дмитру Комарову досить відверте - наскільки це можливо для голови спецслужби держави під час війни – інтерв’ю.  В якому вперше розповів про цілий ряд операцій вітчизняної спецслужби. Наприклад, про те, як фактично в режимі он-лайн відстежувалась і документувалась підготовка окупантів до «референдумів» в захоплених ними регіонах Півдня країни. А також про  агента «Тумана» (Владислава Бувалкіна) та інших людей, які проводили деякі з цих унікальних операцій - Малюк як професіонал глибоко в темі кожної операції СБУ на рівні деталей.

Особисто мені найбільш цікавим був фрагмент його бесіди з журналістом про причетність СБУ до підриву Кримського мосту та атаки дронами на російський флот у Севастополі. Враховуючи те, що днями відомий журналіст Юрій Бутусов , що за гучними спецопераціями останнього часу стоїть саме СБУ: «Стосовно диверсійної роботи, переважна більшість успішних (підкреслюю - успішних) операцій у ворожому тилу та в РФ у нас здійснюється силами СБУ. І Кримській міст, і за кількома виключеннями усі найбільш гучні диверсії за останні місяці». 

І ось в інтерв’ю Комарова Малюк прямо визнав причетність СБУ до організації та здійснення, зокрема, атаки морськими дронами на російські кораблі у Севастополі. Він зауважив, що інформація про авторство цієї операції неофіційно досить давно присутня в інформаційному просторі, але конкретизував: «Не лише СБУ працювала. Це ми здійснювали пліч-о-пліч з військово-морськими силами, а також з небайдужими нашими цивільними співгромадянами».

Стосовно підриву Кримського мосту керівник СБУ зауважив, що на широкий загал станом на зараз не доцільно виносити детальну інформацію про цю операцію та зазначив: «Відповідно до норм українського та міжнародного законодавства, звичаїв та традицій ведення війни, з врахуванням того, що це був логістичний шлях, який ми зобов’язані були перерізати ворогу, певні такі заходи здійснювались».

Враховуючі масштаб та складність цих та інших описаних успішних операцій СБУ стає зрозумілим зізнання Малюка в цьому інтерв’ю: «Самі топові західні спецслужби казали особисто мені: ми у вас вчимося».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.