Передвиборчі тарифи

29 травня 2023, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
38
Передвиборчі тарифи

НКРЕКП запускає процес підвищення тарифів. Буде 2,88 грн/кВт замість 1,44 грн і 1,68 грн. Звичайно, можна було би дотягнути і до 31 травня, щоб народ довго не хвилювався.

Прокинулись зранку, а лічильник крутить вже по 2,88 грн. Спойлер: винні очікувані вибори, влада піднімає тарифи, народ через півроку притреться або забуде про підвищення, і весною або влітку 2024 року ніхто не зможе спекулювати на цій темі.

Підвищення тарифів в умовах війни та економічної руїни – це, звичайно, не економічне і не моральне рішення. В цілому неправильне рішення в умовах війни, бідності населення і життя держави за рахунок зовнішньої підтримки.

От що ми маємо. Держава отримає 45 млрд. дол у 2023 році на покриття дефіциту бюджету. Підвищення тарифів за прогнозами дасть 1 млрд. дол. Тобто, виходить, що США, ЄС, G7, усі інші донори тупо зажали для народу 1 млрд. дол. Був би мільярд – і тарифи можна було би не підвищувати. Принаймні до весни 2024 року.

У чому ж секрет? У виборах. Будуть вони чи не будуть – це питання дискусійне. Але схоже, що до них готуються. Відповідно, це виключно політичне рішення. Для влади, президента Зеленського зараз вигідно підвищити тарифи, щоб через півроку народ або забув, або змирився із новими тарифами. І вже на весну 2024 року можна йти на вибори без страху, що народ буде озлоблений за нові тарифи.

До ринкових тарифів це підвищення немає жодного стосунку. Якби це було ринкове рішення, то тариф не був би універсальним і споживачі більшого обсягу електроенергії (електро-опалення, -плити) платили би менший тариф. А так маємо справу із електричним комунізмом.

Також у підвищенні тарифів зацікавлені «Енергоатом» і «Укргідроенерго», бо вони віддають частину своєї електроенергії для населення майже безкоштовно. А от найбільше виграють ТЕС, залишки державних і приватні ДТЕК Ахметова. Адже вслід за ціною для населення підтягнеться дуже нормально ціна електроенергії по двостороннім договорам і на ринку доба наперед, внутрішньодобовому ринку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.