«Пасть порву, моргалы выколю!»

23 травня 2023, 10:33
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
57
«Пасть порву, моргалы выколю!»

НКРЕКП вперто лупає скалу підвищення тарифів. І шукає хоч якесь обгрунтування підвищення ціни для населення.

Тепер підготували розрахунок, що чинний тариф у 1,68 грн за кВт покриває лише 28% ринкового тарифу. А ринковий тариф має бути 5,5 грн/кВт.

Скоріше за все усі роздуми, довідки і припущення про «ринкові тарифи» Міненерго, регулятора, «Енергоатома», «Укренерго» і інших учасників ринку ляже у майбутній виступ президента Зеленського, який і буде віддуватися за всіх перед народом.

Що каже НКРЕКП? 

1.      Є середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку «на добу вперед» за квітень 2023 року – 2,81 грн/кВт∙год (без ПДВ). Чому «ринок на добу вперед»? Не ясно. Про це нижче.

2.      Є тариф на послуги з передачі (з 1 квітня 2023 року) – 0,43 грн/кВт∙год.

3.      Є середньозважений тариф на послуги з розподілу для другого класу з 1 квітня 2023 року – 1,32 грн/кВт∙год.

4.      Є середньозважений тариф на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт∙год.

5.      Ну і податок на додану вартість – 20%.

От як! Все чесно, сумлінно і порядно. Було би так. Але не є. Хто у нас продає електроенергію населенню? Правильно – «Енергоатом» і «Укргідроенерго».

Але АЕС основні. Яка ціна при виробництві електроенергії у АЕС? Менше 1 грн/кВт. Ні, можна туди включити і вивід АЕС із експлуатації, і фантастичне будівництво нових 5, 10 чи 15 блоків АЕС, і ще більш космічне будівництво 20 блоків малих модульних реакторів. Усе можна включити. То там і 40 грн за кВт не вистачить. Серйозно. Більше 1 долара буде кіловат.

Тому зупинимось на 1 грн/кВт. Навіть із врахуванням тарифу на розподіл для населення ціна не може бути вищою, ніж 2,8 грн. В принципі так воно і буде. Той такий Ущаповський із НКРЕКП озвучував таку цифру.

Але так добряче полякали і лякають далі народ ) Як там казав герой фільму «Джентельмени удачі»: «Пасть порву, моргалы выколю!»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: повышение тарифов,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.