Тиха правда про гучні спецоперації

18 травня 2023, 13:37
Власник сторінки
експерт, політолог
0
53
Тиха правда про гучні спецоперації

Після гучних замахів цього місяця на ворогів нашої країни у Росії та на тимчасово окупованих територіях Донбасу в центрі уваги ЗМІ опинилось питання авторства цих та інших гучних спецоперацій.

Йдеться, нагадаю, про травневі замахи на пропагандіста-українофоба Захара Прилєпіна та «т.в. обов’язки міністра внутрішніх справ ЛНР» Ігоря Корнета.

Після замаху на Прилєпіна в ефірі «Апостроф ТВ» ведуча поцікавилася моєю думкою з приводу підриву авто Прилєпіна: «Чи можуть українські спецслужби мати якійсь стосунок до подібних операцій з бавовняним нахилом?»

Моя відповідь була простою – звичайно можуть, але офіційно про свою причетність як мінімум до закінчення війни вони жодним чином не заявлять.

Власне, так у вітчизняній спецслужбі й прокоментували замах на Захара Прилєпіна: «Офіційно ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати причетність СБУ до тієї чи іншої бавовни, яка трапляється з окупантами та їхніми поплічниками. Разом з тим, як раніше неодноразово зазначав очільник СБУ Василь Малюк, для росіян, які принесли на нашу землю війну, загибель людей та насилля, бавовна палала, палає і буде палати».

В той же день невдовзі після ефіру зустрічався із знайомим, який, як то кажуть, є наближеним до вітчизняної спецслужби.  Серед іншого він підтвердив, що за підривом автомобіля Прилєпіна дійсно стоїть Служба безпеки України. Яка йде за своїм «бавовняним списком» непримиренних українофобів. За ними СБУ полює на тимчасово окупованих територіях нашої країни й у Росії.

Після замаху в луганському барбершопі на Ігоря Корнета цього понеділка цей же знайомий пітвердив, що це – знову робота СБУ по черговому фігуранту з цього «бавовняного списку». «Мон шер Корнет, ходімо в кабінет», - з посмішкою перефразував він рядок із «Гамлета» Леся Подерв'янського.

Втім, офіційно вітчизняна Служба безпеки й цього разу не пітвердила свою причетність до спецоперації з Корнетом, обмежуючись словами, що «всі коментарі і подробиці будуть після перемоги».

Але інформацію про те, що за гучними спецопераціями останнього часу стоїть саме СБУ вчора підтвердив колега, відомий журналіст Юрій Бутусов.

«Стосовно диверсійної роботи, переважна більшість успішних (підкреслюю - успішних) операцій у ворожому тилу та в РФ у нас здійснюється силами СБУ. І Кримській міст, і за кількома виключеннями усі найбільш гучні диверсії за останні місяці», - написав він.

Дійсно, можна згадати, що причетність СБУ, наприклад, до підриву російського радіолокаційного літака А-50 в білоруських «Мачулищах» у лютому цього року виявилася не відразу. Спочатку мова йшла про акцію білоруських партизан. У березні про авторство СБУ публічно заявив президент Білорусі Лукашенко. А вже у квітні серед секретних документів Пентагону, які  були злиті в Інтернет, з’явилося підтвердження того, що підрив А-50 на білоруській авіабазі Мачулищі організувала СБУ. 

І наостанок дуже важливий момент. Ще у першому інтерв’ю на посаді керівника СБУ у жовтні минулого року Василь Малюк чітко визначив приорітет роботи його відомства: «СБУ сьогодні йде за вектором посилення контррозвідки. Всі оперативні підрозділи за функціоналом і за законом і до цього були контррозвідувальними, але зараз ми ще їх посилюємо».  

У результаті цього посилення СБУ вдається переграти росіян в контррозвідувальній грі. Адже від початку повномасштабного вторгнення російським ФСБ та ГРУ не вдалось провести жодного замаху чи теракту в Україні, хоча такі спроби Росія регулярно здійснює.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.