За від’єднання АЕС від енергосистеми України росіянину «світить» довічне

20 квітня 2023, 14:40
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
81
За від’єднання АЕС від енергосистеми України росіянину «світить» довічне

Йдеться про призначеного окупаційною владою так званого «директора» Запорізької АЕС Олега Романенка.

Про підозру йому повідомила  Служба безпеки України.

СБУ зазначила, що зібрала на Романенко доказову базу і на підставі зібраних доказів повідомила Романенку підозру за статтями Кримінального кодексу України  про порушення законів та звичаїв війни і «державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану».

Раніше росіянин був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області РФ.

А вже за тиждень після захоплення російськими військовими 3-4 березня минулого року ЗАЕС та її міста-супутника Енергодар Романенко був призначений окупантами «директором» створеної російськими загарбниками «експлуатуючої організації Запорізької АЕС», яка входить до структури «Росатому».

Під час слідства встановлено, що у період з 11 березня до листопада минулого року він забезпечив виконання вказівки РФ щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.

«У нас одна за одною знищувалися лінії електропередач та комутаційне обладнання, через які станція передавала електричну енергію в об’єднану енергосистему України. Це призвело до того, що ми почали висіти на «волосині», але продовжували працювати щонайменше двома енергоблоками в енергосистему України до серпня 2022 року. Врешті-решт ми залишилися працювати на одній лінії. Це означало, що вихід однієї лінії з ладу призведе до зупинення всіх енергоблоків»,  - розповідав у нтерв’ю тодішній керівник експлуатаційного підрозділу Запорізької атомної електростанції Олег Дудар

В результаті 5 вересня, внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли території навколо Запорізької АЕС російськими військами, була відімкнена остання 330 кВ лінія електропередач, яка з`єднувала вузол ЗАЕС та Запорізької ТЕС з енергосистемою України.

Російський «директор» намагався організовувати роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати російських окупантів, підписати контракти з «Росатомом». У разі незгоди погрожував звільненням та переслідуваннями з боку каральних органів РФ.

До агітації Романенко залучив першого заступника гендиректора з операційного управління «Росатому» Андрія Петрова та першого заступника голови «Росенергоатому» Олександра Шутікова. 

Восени минулого року гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі визнавав, що український персонал, який виконує життєво важливі завдання на Запорізькій АЕС, перебуває під постійним тиском. І виконує повсякденну роботу в умовах високого і безперервного стресу.

«Український персонал виконує свої життєво важливі завдання під постійним тиском. Це може вплинути на ядерну безпеку та збільшити ризик ядерної аварії, і це має бути припинено», – наголосив Гроссі.

Замість припинення тиску російські окупанти 28 листопада прийняли рішення заборонити вхід на територію ЗАЕС тим працівникам станції, які відмовилися підписувати контракти з «Росатомом».

А 30 листопада замість Романенко Росія призначила нового «директора»  Запорізької АЕС. Ним став Юрій Черничук, який виконував обов‘язки головного інженера станції.

Наступного же дня, 1 грудня, президент «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін підписав наказ про звільнення Чернічука.

Водночас іншими наказами Котін призначив Дмитра Вербицького виконувачем обов‘язків гендиректора Запорізької АЕС та Ігоря Мурашова – головним інженером станції.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.