Краш-Паш-тест і «Паша Мерседес»

03 квітня 2023, 14:47
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
131
Краш-Паш-тест і «Паша Мерседес»

Як наміснику Києво-Печерської Лаври від УПЦ (МП) Павлу 1 квітня швидко показали, де раки зимують.

Після декількох днів веселого куражу намісника Києво-Печерської Лаври від УПЦ Московського патріархату Павла (більш відомого в миру як «Паша Мерседес» після його максими про те, що «Мерс» - не розкіш, а засіб пересування) із відмовою звільнити лавру у його фірмовому стилі безкарної знахабнилості «хазяїна життя і хазяїна Лаври» ситуація для Павла душе швидко і кардинально змінилась.

 «Ще у п'ятницю (31 березня) здавалось, що ситуація з лаврою зайшла у глухий кут. Митрополит Павло з вірянами, семінаристами і монахами успішно відбивали усі спроби Мінкульту почати відбирати у них приміщення, опечатувати їх і, можливо, незабаром передавати Православній церкві України.  Фактично четвер і п'ятниця була саме за УПЦ й Павлом, адже проти сотень бабусь з дітьми влада нічого вдіяти, як виглядало, не могла.

Видавалось, що у понеділок комісія Мінкульту вкотре прийде в лавру і її знову не пустять. Ситуація без застосування сили виглядала патовою.

Проте своє слово у протистоянні з лаврою в суботу зрештою сказала Служба безпеки, яка, фактично, й ініціювала ще з осені минулого року велику кампанію влади проти УПЦ Московського патріархату і, як каже голова СБУ Василь Малюк, російським впливом у цій церкві. Спецслужби вирішили вдарити по головному двигуну протидії державі у лаврському спорі. Саме Павло публічно закликає вірян до протистояння, і саме він їх благословляв на фізичний захист храмів від комісії Мінкульту», - точно ситуацію Українська служба Бі-Бі-Сі.

В суботу вранці Служба безпеки України вручила повідомлення про підозру митрополиту Павлу (Лебедю) за ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

У домі Павла провели обшуки, а ввечері суд призначив йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 

Служба безпеки також обнародувала Павла, в яких той відкрито радіє захопленню росіянами Херсону: «Благовіствую радість! Скрізь російські прапори і люди довольні!» А також повторює навратив кремлівської пропаганди на кшталт «Це Україна провокує РФ» та закликає і далі поминати патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва), який благословляє війну проти України.

Таким чином, просто зараз завершується майже 5-місячна епопея з виселенням із Лаври представників московської церкви і повернення сюди представників церкви Української.

Пачалась ця епопея торік 12 листопада, коли у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію. Після чого Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо цих співів. 

Також, починаючи з листопада минулого року, СБУ провела  на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. У ході яких правоохоронці виявили чимало матеріалів антиукраїнського спрямування.

У Попередні уроки неконвенціональних операцій Росії під час російсько-української війни, лютий 2022 - лютий 2023 рр.», яку минулого тижня обнародував британський Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень (Royal United Services Institute - RUSI), особливо наголошується на важливості дільності Російської православної церкви в Україні у підготовці до вторгнення РФ. Бо саме філіал РПЦ в Україні – УПЦ (МП) – був єдиним органом підтримки ідеологічно відданих агентів російського впливу.

А оскільки відносини держави та релігійних інститутів - це доволі чутлива тема, то і за 30 років незалежості України, і навіть перші місяці після повномашстбаного вторгнення українська влада не одразу змогла обмежити роботу УПЦ Московского патріархату як важливої частини російського апарату підтримки, зазначає RUSI.

Лише з осені минулого року ситуація змінилась. І проблема, до якої держава не підступала більше 30 років незалежності, почала вирішується новим керівником СБУ Василем Малюком та його підлеглими.

За результатами обшуків СБУ,  а також інших данних про ворожу діяльність представників УПЦ (МП) на початку грудня минулого року Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність УПЦ (МП) в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування цієї церкви у Києво-Печерській лаврі.

Напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив УПЦ Московського патріархату, що з 1 січня не продовжуватиме з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

А 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року, у результаті чого з Києво-Печерської лаври в першу чергу має виїхати керівництво Свято-Успенського монастиря і самої УПЦ (МП).

Саме Лавру московська церква більше 30 років безперешкодно ввикористовувала як свою головну «скрєпу руского міра» у Києві. Тепер цьому використанню, нарешті, покладено край. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.