1 день війни = 1 затриманий шпигун

28 лютого 2023, 17:15
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
118
1 день війни = 1 затриманий шпигун

За рік повномасштабної війни затримано 360 російських агентів.

Про це в інтерв’ю британському виданню INDEPENDENT повідомив керівник Служби безпеки України Василь Малюк.

INDEPENDENT зазначає, що Малюк, «який з липня минулого року очолює український еквівалент державного відомства британської контррозвідки МІ5, докладає багато зусиль, щоб викорінити російських агентів». І більше трьох з половиною сотень затриманих російських агентів – це прямий наслідок того, що як у цьому інтерв’ю британському ЗМІ зазначив голова української спецслужби, «Росія десятиліттями наповнювала Україну своїми агентами в держаних органах, церкві, військово-промисловому комплексі».

Власне кажучи, по-іншому й бути не могло: адже Путін – спецслужбіст.

Більш того, й в Україні проникнення російських агентів практично у всі сфери впливу життя нашої країни не було секретом й станом на початок російської агресії в 2014-му році, й 24 лютого 2022 року. Проте всі ці десятиліття із російською агентурою боролися, дуже м’яко кажучи, без напруження всіх сил.

Ситуація повністю змінилась 24 лютого минулого року: те, що могло ще пройти у мирні часи, під час повномасштабної російської агресії проти України потребувало радикальних змін.

Тому відразу після свого призначення літом минулого року виконуючим обов’язки голови СБУ Малюк виступив за реформу СБУ і обрав головним пріоритетом Служби безпеки контррозвідку: «СБУ сьогодні йде за вектором посилення контррозвідки. Всі оперативні підрозділи за функціоналом і за законом і до цього були контррозвідувальними, але зараз ми ще їх посилюємо. Ми хочемо створити правильну, боєздатну контррозвідувальну модель».

Як правильно зазначило британське видання, «СБУ довелося повністю реорганізуватися, щоб протистояти загрозам».

В результаті сьогодні у роботі вітчизняної спецслужби вже чітко видно результати концентрації діяльності СБУ на контррозвідувальній діяльності як головному приореті.  Успіху цієї реорганізації сприяли особливості менеджменту нового керівника спецслужби. Оскільки Василь Малюк - бойовий офіцер, то він швидко зміг реорганізувати Службу та перевести її на військові рейки.

Українське суспільство, до речі, помітило практичні результати цієї організації: за період роботи Малюка на посаді значно зросла довіра громадян до спецслужби. Сьогодні СБУ – правоохоронний орган з найбільшим рейтингом довіри, їй довіряють 63% українців.

Треба зазначити ще одну важливу річ: публічні виступи керівників українських силових та правоохоронних структур у західних медіа із демонстрацією ефективності своєї роботи, на кшталт інтерв’ю Малюка INDEPENDENT важливі з двох причин.

По-перше, вони дозволяють донести до західної аудиторії безпосередньо через впливові та авторитетні канали інформацію про результати роботи цих ключових під час війни відомств. 

А, по-друге, дозволяють нейтралізувати російські інформаційні «вкиди», розраховані на цю аудиторію. Оскільки, незважаючи на готовність керівників країн колективного Заходу продовжувати і посилювати підтримку України, Росія не припиняє свої зусилля для того, щоб цю підтримку ослабити. В тому числі, постійно апелюючи до нездатності українців протистояти міцному та масштабному натискові Росії. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.