Як пройде розпад без’ядерної Росії

14 лютого 2023, 15:11
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
571
Як пройде розпад без’ядерної Росії

Розпад Росії проходитиме по югославському сценарію з купою збройних конфліктів. Тому Захід завбачливо готується спочатку вирішити питання ядерної зброї із сильною центральною владою в ще єдиній Росії.

А вже потім перейти до контрольованого демонтажу російської імперії.

У питанні (не)підтримки розпаду нинішньої модифікації цієї імперії так само як свого часу у питанні ставлення до її розпаду у форматі СРСР для Заходу є один безумовний пріоритет. Ц забезпечення контролю над величезними  арсеналами ядерної та іншої зброї масового ураження (хімічної, бактеріологічної, тощо), які є в наявності у цієї імперії. І недопущення їхнього безконтрольного  розповзання.

На початку 90-х колективний Захід зробив ставку на збереження цього арсеналу у єдиній Російській Федерації і під повним контролем центральної влади у Москві. Щоб це стало можливим, після розпаду СРСР він підтримав на плаву слабку російську державу і не підтримав процеси її децентралізації та дезінтеграції.

Для тодішніх керівників західного світу це був оптимальний варіант – як сторона, яка програла у Холодній війні, російська імперія залишилася без України та ще 13 колишніх радянських республік. Проте зберегла себе і можливості в майбутньому спробувати повернути під свій контроль ці території.

Що вона почала робити практично відразу після розпаду Радянського Союзу. Кульмінацією цього імперського походу за «исконно своими землями» якраз і є нинішня російська війна проти нашої країни.  

Для того, щоб ця війна стала не тільки кульмінацією, а й завершенням всієї довгої історії кривавих імперських потуг Москви Захід і Україна як переможці вже у гарячій війні проти Росії цього разу мають вирішити питання подальшого існування цієї території вже по-іншому, ніж це було після поразки СРСР у війні холодній.

Росія наочно показала себе безвідповідальним гравцем на світовій арені, який використовує повномасштабні агресивні війни і ядерний шантаж як звичайні інструменти для досягнення своїх імперських цілей (СРСР при всіх його недоліках, до речі, після Другої світової війни так себе не поводив). Тому Захід цього разу 1) позбавить Росію ядерної зброї і 2) проведе контрольоване розділення російської імперії на нові незалежні держави.  

Причому саме у такому порядку: спочатку вирішення питання з величезним ядерним арсеналом РФ, а потім – утворення на її території декількох десятків нових державних утворень. А тому зараз та до завершення процесу вирішення першого питання із безпечним позбавленням РФ її ядерного арсеналу, Захід буде виходити із необхідності збереження у Росії сильної центральної влади.

А вже після успішного вирішення цього питання №1 для Заходу, він перейде до втілення плану розділу РФ на нові, менші за територією і потенціалом і безпечні для світового порядку держави.  І хай ніхто не сумнівається – це план буде підготовлений заздалегідь, технологія його реалізації максимально продумана. Й тому все має відбутися достатньо оперативно.  

В кінцевому підсумку і Україна при такому підході вирішить своє ключове завдання: щоб у неї під боком не було величезної, вороже налаштованої і до зубів озброєної імперії.

Загострення багатьох глибинних протиріч у російській імперії вже зараз дозволяє стверджувати: на відміну від розпаду радянської імперії (яка формально теж була федерацією) цього разу, на жаль, практично безконфліктного і безкровного розпаду росімперії не вийде. Цей розпад проходитиме не за чехословацьким сценарієм мирного розділення федерації, а за сценарієм розпаду федерації югославської з масштабними конфліктами і війнами. Саме тому підхід Заходу, який полягає у тому, що до початку дезінтеграції РФ потрібно забрати у неї ядерний арсенал виглядає цілком обґрунтованим і правильним.

Це не значить, звичайно, що питання підготовки до оформлення нових постросійських держав має і буде вирішуватися тільки після того, як Росія залишиться без ядерної зброї. Ці процеси йдуть вже. Питання в розставленні акцентів і визначення першочерговості завдань.

# розпад російської імперії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.