Тисяча і один колаборант

19 січня 2023, 14:14
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
101
Тисяча і один колаборант

Перша тисяча колаборантів не у східній казці, а в українській реальності отримали підозри у співпраці з окупаційною владою.

Серед них – колишні депутати і чиновники, які підтримали російських окупантів і добровільно запропонували їм свою допомогу у війні проти України.

Наскілька серйозна робота проведена слідчими СБУ щодо колаборантів, можна розглянути на прикладі високопосадовців-представників окупаційних органів влади у Запорізькій області.

Тут колишній нардеп-регіонал Євген Балицький, який у 2020 році був обраний від Опозиційного блоку депутатом «лише» обласної ради, сприйняв повномасштабне російське вторгнення як шанс реалізувати свої великі політичні амбіції.

І на самому початку захоплення частини Запорізької області добровільно перейшов на бік ворога. За що окупанти оперативно призначили його очільником місцевої окупаційної адміністрації.

Причому він не просто перейшов на бік ворога, а й заручився його підтримкою щодо силового захоплення влади в регіоні. Зокрема, за допомогою загарбників він примусив працівників місцевого самоврядування та комунальних підприємств визнати себе керівником «военно-гражданской администрации Запорожской области».

Зрадник публічно критикував чинну українську владу та готував урочистості до Дня перемоги 9 травня. Він також видав так зване розпорядження «О временной организации общественного порядка», яке зобов’язувало мешканців регіону сформувати «громадські загони», які мали слідкувати, аби не було проявів антиросійської діяльності.

Також він організував вивезення окупантами зерна із Запорізької області, підписав розпорядження про проведення так званого «референдуму» щодо «возз'єднання регіону з Росією» та у подальшому контролював процес підготовки та проведення цього «референдуму», тощо. 

Підлеглі у Балицього – такого ж штибу. Так, директорка одного із закладів освіти в Мелітополі після захоплення міста швидко вступила до лав місцевої «военно-гражданской администрации РФ». Там її призначили керувати створеними оккупантами органами -  спочатку «департаментом образования», а згодом - «министерством образования Запорожской области».

Працюючи тут, вона займалась переформатуванням освітньої системи регіону під потреби країни-агресора.

А також підписувала «розпорядження», якими передавала на баланс російського МВД будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі. У подальшому ворог використовував їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань.

Задокументовано, що саме вона «передала» підрозділам Росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя.

Також колаборантка «передала» загарбникам всі автомобілі і комп’ютерну техніку міського відділу освіти.

Крім того, чиновниця організувала масштабну агітаційну кампанію за «приєднання» регіону до складу РФ. І під час масових заходів особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі і проголосувати за входження регіону до складу Росії.

А також намагалась примусово залучити місцевих педагогів взяти участь у роботі виборчих комісій. У разі ж незгоди – погрожувала «візитами» до катівень рашистів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки України повідомили Балицьому і керівниці «министерства образования Запорожской области» про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України про колабораційну діяльність. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

По багатьом колаборантам із першої тисячі списку тих, хто отримав підозри, слідчими СБУ зібрана такі ж докладні свідчення.

«У  СБУ є багато оперативної інформації про зрадників і колаборантів, які перейшли на бік ворога. Усі, хто зрадив Україну заради «русского міра», отримають заслужене покарання»,  підкреслював очільник СБУ Василь Малюк, розповідаючи у листопаді минулого року про роботу його відомства на деокупованій частині сусідньої із Запорізької Херсонської області. 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.