Українська церква, нарешті, облаштовується у Лаврі

09 січня 2023, 17:12
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
45
Українська церква, нарешті, облаштовується у Лаврі

Нарешті - бо раніше головний собор Лаври орендувала для богослужінь тільки УПЦ Московського патріархату.

На Різдво за старим, Юліанським календарем, 7 січня відбулась перша в історії літургія предстоятеля Православної церкви України Митрополита Епіфанія  в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Нарешті - бо раніше цей головний собор Лаври орендувала для богослужінь тільки УПЦ Московського патріархату.

А напередодні цієї літургії й сам Епіфаній заявляв, що він побуває у Лаврі вперше за кілька десятиліть. 

Прикмета часу - богослужіння 7 січня відбулося за посилених заходів безпеки навколо лаври.

Власне кажучи, й сама поява  української церкви у Лаврі замість церкви Московського патріархату стала можлива багато в чому завдяки зусиллям правоохоронців, у першу чергу СБУ. Бо Служба безпеки провела велику роботу і надала підтвердження зв'язків УПЦ МП із Росією.

Ще із середини жовтня СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ МП. Правоохоронці шукали там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), іноземних громадян, які переховуються, зброю, диверсантів, а також допитували священнослужителів. 

Обшуки відбувались і на території Києво-Печерської Лаври, де СБУ знайшла проросійську літературу.

А проти одного зі священників лаври була порушена кримінальна справа через те, що на його службі виконували пісню, яка славила Росію.

Голова Служби безпеки Василь Малюк наголошував, що його відомство не переслідує священників за релігійні переконання. Однак викриття злочинів священників УПЦ МП дозволило виявити та заарештувати реальних колаборантів. 

А також показати тій частині суспільства, яка досі сумнівалась, що насправді являють собою багато представників УПЦ МП.

Що в кінцевому підсумку й дозволило досягти суспільного консенсусу в питанні, що в Лаврі має бути українська церква. 

Це продовження процесу визнання православними українцями своєї належності саме до ПЦУ - опитування громадської думки показують, що більшість православних українців асоціюють себе саме з ПЦУ, а не УПЦ МП.

Так, згідно з опитуванням КМІС влітку 2022 року, 54% серед усіх респондентів зараховують себе саме до Православної церкви України. І лише 4% ідентифікують себе з УПЦ Московського патріархату. Ще 14% назвали себе просто православними, без конкретизації.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.