7 жовтня - Всесвітній день дій "За гідну працю"

07 жовтня 2022, 11:10
Власник сторінки
заступник голови ФПУ
0
2674
7 жовтня - Всесвітній день дій  За гідну працю

І саме в цей день, як ніколи варто згадати про трудові права простих українців.

Які буквально під снарядами піднімають з колін нашу зруйновану економіку, відбудовують заводи, налагоджують виробництво.

З початком повномасштабної війни майже 5 мільйонів українців втратили робочі місця.

І хоч влада зараз заявляє, що безробіття нині менше ніж торік, а зарплати повернулися до довоєнного рівня, це далеко не так.

З початком повномасштабної війни Держстат перестав оприлюднювати інформацію щодо середніх заробітних плат в Україні. Але її можна знайти на сайті Пенсійного Фонду.

Спираючись на пенсійні відрахування як працівників приватних, так і державних підприємств, можна відслідкувати динаміку зміни офіційної середньої зарплати по країні.

Отже, до війни, у лютому середня зарплата складала 14 133 гривні. На квітень - 12 082 грн. У червні середня зарплата виросла -  до 13 958 гривень. Саме спираючись на ці дані, влада каже – це ж майже 14 тисяч, як і до війни.

Але 14 тисяч у лютому і 14 тисяч зараз – це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. Адже за цей час різко «стрибнув» долар, суттєво зросли ціни на продукти та послуги.

Якщо, приміром 10 лютого 2022 Нацбанком був встановлений курс долара – 27,98 грн., то на 30 червня він був уже – 32,18. А на 10 вересня  -  усі 40.50. Тобто середня зарплата у січні-лютому - це приблизно 505 доларів, у червні – 434. А на сьогодні – 370 доларів.

Крім інфляції, варто зважити і на те, що з початком військових дій цю середню зарплату отримують вже значно менше українців, ніж до війни.

Державна служба зайнятості звітує - зараз рекордно мало безробітних. У січні-квітні за їхніми даними, послугами Служби скористалися лише 559,9 тисяч осіб, це на 34% менше, ніж торік.  Що не так у цій статистиці? У ній немає згадки про українців, які виїхали закордон. Вони на біржу в Україні не ставали і статистику не зіпсували. І скільки їх у нас таких?

У Міжнародній організації праці підрахували - через війну в Україні було втрачено 30% всіх робочих місць -  тобто майже 5 млн громадян залишилися без роботи. За інформацією МОП, закордон виїхали 5,6 млн українців, а працю знайшли лише 1,2 млн.

Втім, найближчим часом безробітних стане ще більше. ВРУ ухвалила закон 3663 про злиття Пенсійного Фонду і Фонду соціального страхування. Серед іншого, ним передбачено звільнення 5 тисяч вузькопрофільних спеціалістів Фонду соцстраху. Я вже не кажу про інші «бонуси» для українських трударів. У вигляді позбавлення низки соціальних гарантій – декретних, лікарняних тощо.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.