Атаки на профспілки та соціальні права мають припинитися!

22 березня 2023, 11:17
Власник сторінки
заступник голови ФПУ
0
6557
Атаки на профспілки та соціальні права мають припинитися!

Без належного трудового законодавства та соціального діалогу членство України в ЄС не можливе – переконані у Європі.

Так вважає, зокрема, Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. У своєму листі вона зазначає -  під час зустрічей з українською владою Єврокомісія не раз наголошувала на необхідності сприяння соціальному діалогу та колективним переговорам як складовим процесу розширення ЄС: «Ми належним чином враховуємо результати міжнародних розглядів, зокрема, пов’язаних з імплементацією конвенцій Міжнародної організації праці про свободу асоціації та сприяння колективним переговорам, у тому числі щодо відчуження майна (профспілок)».

За словами пані фон дер Ляєн, ЄС буде продовжувати стежити за розвитком трудового законодавства України та заохочуватиме належне залучення соціальних партнерів до його підготовки.

Цього листа Президент Європейської комісії написала у відповідь на термінове звернення щодо соціальних прав та прав профспілок в Україні Генерального секретаря Європейської федерації профспілок (EPSU) Яна Віллема Гаудріаана. Він, зокрема, зауважив, що EPSU занепокоєна постійними нападами української влади на профспілки та права працівників. Що порушує цінності та принципи ЄС. За словами Яна Віллема Гаудріаана, стурбованість EPSU зосереджена на діях та пропозиціях уряду та Верховної Ради України щодо запровадження регресивного трудового законодавства без змістовних консультацій із соціальними партнерами, шляхом неправомірного використання ситуації воєнного стану, включаючи експропріацію майна профспілок державою.

Зокрема, він згадує Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на бізнес». Якій дискримінує працівників організацій, де працює менше 250 осіб, позбавляє їх охорони праці та дозволяє таким організаціям ігнорувати існуючі колективні договори.

А також урядовий проект «Закону про працю». Процес розробки якого не передбачає залучення соціальних партнерів, зокрема профспілок. Тоді як мають місце недружні дії уряду та вислови проти профспілок окремих осіб з правлячої партії.

Особливо EPSU стурбовані ухваленим у першому читанні законопроектом про експропріацію державою  майна профспілок. Спроби це зробити є давньою справою і предметом скарги  комітету експертів МОП. І влада явно безпідставно використовує ситуацію воєнного стану, - вважають у EPSU. Крім того, через спеціальну слідчу комісію Рада ініціювала арешт профспілкового майна незалежно від законодавчих процесів. Процес відчуження майна вже триває, навіть якщо він оскаржується в судах, в тому числі в ЄСПЛ.

«Неповага до національного законодавства та юридичної практики протягом 30 років, міжнародних норм і, зрештою, до потреб українських працівників, викликає обурення. Тоді як відсутність прозорості та правових підстав для дій може призвести лише до корупційних ризиків. Оскільки деякі чиновники вже почали обговорювати, що робити з конфіскованими приміщеннями. В тому числі продавати його третім особам», - наголошується в листі.

В Україні фактично відсутній соціальний діалог на національному рівні, наголошують у EPSU. З серпня минулого року не відбулося жодного засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, оскільки її голова не призначений. Згідно з Положенням, головування в Національній раді мало  перейти профспілкам.  EPSU відзначили відсутність залучення профспілок до дискусій про відбудову та майбутнє країни. EPSU особливо обурена тим, що в Україні профспілкових лідерів переслідують, організовують кампанії наклепу і залякування, викликають на допити. Це відволікає і ускладнює основну  профспілкову роботу, або унеможливлює її.

Такої ж думки і Міжнародна організація праці: «Заходи, спрямовані на позбавлення волі керівників і членів профспілок, несуть в собі серйозний ризик втручання в профспілкову діяльність», «Превентивне затримання має бути обмежене дуже короткими термінами і призначене винятково для полегшення процесу судового розслідування».

Також, як наголошує Комітет МОП зі свободи об’єднання: «Будь-який обшук профспілкових приміщень або приміщень, в яких проживають члени профспілки, без розпорядження суду, є надзвичайно серйозним порушенням свободи об'єднання»; «Обшуки в профспілкових приміщеннях повинні проводитися тільки після видання припису звичайним судовим органом, коли цей орган вважає, що є розумні підстави припускати, що в зазначених приміщеннях є речові докази, пов'язані з переслідуванням за скоєння кримінально караного діяння, і за умови, що обшук буде обмежений тією метою, для якої виданий ордер».

EPSU наполягає - уряд України необхідно закликати дотримуватися  принципів  міжнародних стандартів праці, припинити атаки на права працівників та профспілок. Та повністю виконувати свої міжнародні зобов'язання. В тому числі в рамках Угоди про асоціацію та договору про Поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі.

А ще - негайно відкликати законопроект, що стосується активів профспілок, припинити будь-які процеси їх відчуження та зловживання слідчими повноваженнями і відновити соціальний діалог. Останні зміни до трудового законодавства мають бути негайно відкликані – наголошують у EPSU. Уряд повинен змістовно консультуватися з соціальними партнерами щодо всіх реформ трудового законодавства. Та залучати профспілки до всіх програм, спрямованих на відновлення та відбудову України. Це в інтересах України та її народу, в інтересах Європейського Союзу та його людей.

Адже процес вступу до ЄС має означати також дотримання фундаментальних цінностей ЄС, соціальної ринкової економіки, заснованих на соціальному діалозі. А також забезпечення повної поваги прав профспілок та соціальних прав. Атаки на профспілки та соціальні права мають припинитися!

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: аресты,Федерация профсоюзов Украины,профспілки,Дом профсоюзов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.