Осінній фініш Путіна

19 серпня 2022, 16:32
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
241
Осінній фініш Путіна

У Кремлі обговорюють два сценарію того, як за декілька тижнів оголосити про «переможне виконання завдань спеціальної військової операції (СВО)» в Україні.

Один із сценаріїв – таки провести у єдиний день голосування в РФ 11 вересня так звані «референдуми о приєднанні до РФ» окупованих територій України. Другий – оголосити про виконання завдань СВО та її закінчення на ювілейний, 70-ий день народження президента Путіна 7 жовтня.

Остаточно рішення про те, як і коли саме росіяни спробують

1) закінчити активні військові дії в Україні та

2) перевести конфлікт у стадію «замороженого» до весни наступного року

буде особисто ініціатор і керівник військової агресії РФ проти України В.Путін.

Як констатує опозиційне видання «Медуза», наразі адміністрація президента РФ не знає, що робити із їхніми голосно проголошеними планами приєднати 11 вересня до РФ захоплені області України. Адже армія РФ не змогла «звільнити» повністю ані Донецьку область, ані Херсонську та Запорізьку області на півдні.

Зараз Росія контролює 60,25% Донецької області. Ця цифра залишається практично незмінною - місяць тому показник їхнього контролю становив 59,7%. Отже, вже очевидно, що станом на 11 вересня російські війська не контролюватимуть повністю обидві області Донбассу. З тим, щоб Москва могла голосно заявити про їхне «повне звільнення» і включення цих територій до складу РФ.

Тепер адміністрація Путіна розглядає інший варіант: «референдуми» повинні відбутися 11 вересня, але до Росії приєднають лише 60% території Донецької області. Якщо ж російські війська пізніше зможуть окупувати більше територій цієї області, то ці території «приєднуватимуть до Росії за умовчанням».

Бо цього разу російська влада дуже не хоче знову переносити референдуми (спочатку їх планували провести ще навесні).

Адже у Кремлі розуміють, що чергове перенесення термінів референдумів може збентежити тих, хто підтримує війну. І постійно чує від російської влади переспіви пісні «Громадянської оборони» - про те, що з цілями і завданнями СВО «всі іде за планом»: «Люди зрозуміють, що щось не виходить, не підтверджуються розрахунки. Вони можуть вважати це слабкістю».

Тим не менш, самих жителів окупованих Росією територій уже почали поступово готувати до сценарію перенесення «референдумів» з 11 вересня. Про це свідчать заяви керівників «ДНР-ЛНР» про те, що референдуми відбудуться «тільки після» захоплення всієї Донецької області без вказівки конкретних дат.

Про другий сценарій розповів російський опозиціонер Гаррі Каспаров.

На його думку, російський президент може оголосити перемогу у війні проти України 7 жовтня - у свій день народження. Каспаров зазначив, що диктатори люблять ювілеї та всілякі «видатні» дати, а у Путіна 7 жовтня якраз буде ювілей - 70 років.

«Я майже впевнений,що під цю дату заплановано оголошення перемоги, - сказав Каспаров. - Думаю, що в Кремлі почав братии гору певний здоровий глузд, що виграти війну в тому обсязі, в якому вони планували, не вдається. Значить, потрібно зафіксувати територіальні придбання, окопатися і вести переговори з позиції сили, як вважає Путін».

Для обох варіантів спільним є одне: РФ не має ані можливості, ані нагальної потреби у найближчому майбутньому захоплювати в Україні нові величезні території. Вона й так окупувала більше 20% території нашої країни.

І  повністю згідно з концептом «гібридної» війни у викладенні її російського отця-засновника Герасимова наступний етап після захоплення територій – перемир’я і формалізація своїх надбань. Що РФ й хоче реалізувати восени. Не випадково вчора на зустрічі із президентом Зеленським президент Турції Ердоган наполегливо пропонував прийнятний для Кремля варіант перемир’я, який обговорювався делегацями України і Росії у березні у Туреччині.

До того ж події із газовою атакою Росії на ЄС  доводять, що РФ у своїй глобальній війні проти Заходу змістила пріоритет з військових операцій в України на енергетичний фронт війни проти Заходу. І саме з використанням безпрецедентного газового шантажу ЄС хоче добитися від європейців припинення підтримки України.

На жаль, перші результати вона тут має – в Німеччині після довгого мовчання в атаку публічно пішли місцеві «путінферштеєри» на чолі з віце-спікером Бундестагу від Вільної демократичної партії Вольфгангом Кубікі. Який відкрито запропонував запустити «Північний потік-2».  

Україна зі свого боку за умов масованої підтримки західних союзників (в першу чергу, США та Великобританії) зможе зірвати плани урочистого осіннього фінішу Путіна. Вони обов’язково будуть зірвані, якщо

1) наша армія зможе й надалі утримати під контролем 2/5 території Донецької області та

2) зможе вибити росіян із захоплених ними територій на півдні. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.