12 причин - чому не можна об’єднувати Пенсійний фонд та Фонд соцстрахування

17 серпня 2022, 12:06
Власник сторінки
заступник голови ФПУ
0
2585

Як нам стало відомо, законопроект 3663, який планували у вівторок 16 серпня розглянути на сесії, зняли з порядку денного.

Схоже, не вдалося знайти потрібну кількість прихильників цього законодавчого «шедевру». Тішить, що у Верховній Раді ще залишилися тверезомислячі депутати, які проти ухвалення антинародних законів.

Ціллю законопроекту 3663 є об’єднання Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування. Тезово ще раз поясню, чому цього категорично не можна робити!

1. Тому що для економії коштів доведеться вигнати на вулицю 5192 фахівців, переважна більшість з яких унікальні вузькопрофільні спеціалісти з питань прийому заяв-розрахунків страхувальників щодо фінансування тимчасової непрацездатності працівників.

2. Тому що йде війна й працівники Фонду соціального страхування не зможуть передати справи потерпілих, провести інвентаризацію майна, документації. Є великий ризик призупинення виплат на перехідний період.

3. Тому що Фонд соціального страхування має важелі для балансу між державою, бізнесом та профспілками. В такому міжнародно-визнаному форматі згідно конвенцій МОП існує завжди паритет. Такі положення ратифіковано Україною (Конвенції МОП 102 та інші). На відміну від Пенсійного фонду, який вже десятиліттями дефіцитний і став «ямою» для вкидання коштів з Держбюджету.

4. Не існує жодної об’єктивної причини для такого об’єднання – наприклад Фонд соціального страхування на випадок безробіття (Державна служба зайнятості) функціонує в абсолютно аналогічному форматі. І держава (ВРУ) приймає такі законопроекти як 6067 для оптимізації та модернізації роботи Державної служби зайнятості, а не ліквідовує її.

5. Тому що існує величезний ризик подальшого «насадження» на кошти соціального страхування, які підуть до Пенсійного фонду України (за аналогією до ІІІ рівня приватного пенсійного страхування) системи приватного страхування лікарняних та виведення грошей до приватних страхових компаній. Зараз кошти ФССУ обліковуються Державним казначейством, підлягають перевірці, є публічними та підзвітними. Всі члени правління Фонду та посадові особи виконавчої дирекції підлягають декларуванню.

6. Тому що об’єднання ПФУ та ФССУ є звичайною «копіркою» з РФ, адже повністю дублює модель й організацію системи соціальних та страхових виплат, а також управління нею через єдиний державний фонд, що впроваджується в державі агресорі - російській федерації з 1 січня 2023 року. В РФ це було запропоновано в 2019 році, після чого автором 3663 Папієвим М.М. від ОПЗЖ було в 2020 році внесено цей проект у ВР.

7. Тому що Пенсійний фонд надає соціальні виплати, а ФССУ – забезпечує страхування ризиків. Таке об’єднання абсолютно неспоріднених функцій є штучним. ФССУ з 2001 року ніколи не був дефіцитним. Пенсійний фонд є постійно дотаційним та дефіцитним.

8. В 2020 році в Україні (після ідей щодо злиття таких фондів в Росії) проти цього виступили Пенсійний фонд України, Міністерство соціальної політики, Міністерство юстиції .

9. Тому що Головне науково-експертне управління апарату ВРУ надало висновок щодо невідповідності такого злиття цілій низці Законів України: «Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про соціальний діалог в Україні», «Про організації роботодавців» й іншим», Конституції України та іншим.

10. Тому що таке злиття не відповідає інтересам суспільства та нормам, ратифікованих Україною Конвенцій МОП 37, 39, 102, а також рекомендаціям МОП. Яка звертає увагу на необхідність посилення соціального діалогу трьох сторін, адже його ефективний процес відіграє ключову роль у сприянні формуванню, реалізації та моніторингу політики в галузі соціального забезпечення і гарантуванні належного управління національними системами соціального забезпечення. Відповідні гарантії закладені в Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення.

11. Держава в особі КМУ має всі важелі впливу та фінансового контролю над Фондом соціального страхування. Відповідно до Закону 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Фонд погоджує свої організаційно-адміністративні видатки з Міністерством фінансів та Міністерством соціальної політики, його бюджет затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Мінсоцполітики, й КМУ має у виключних ситуація право призначати директора. Законодавство передбачає контроль за надходженням та використанням коштів Фонду.

12. Таке об’єднання не містить жодного механізму оптимізації видаткової частини коштів в соціальному страхуванні чи зміни підходів або впровадження реформ для здійснення страхування або надання виплат застрахованим. І найголовніше – жодним чином не зменшує дефіцит коштів на лікарняні або на виплати потерпілим на виробництві. Злиття призведе лише до додаткового витрачання понад 1 млрд. грн. на організаційні заходи та суди найманих працівників.

Автор такої ідеї про злиття не може відповісти на просте питання: «Як це зекономить кошти в системі єдиного соціального внеску»?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.