Законопроєкт 3711-д яким здійснено перезапуск відбору суддів.

07 червня 2022, 17:29
Власник сторінки
0
54

29 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроект який був доопрацьований. Тепер буде розпочато роботу з відбору суддів але спочатку потрібно сформувати Конкурсну комісію яка здійснить відбір членів ВККС і тут є декілька нововведень. Про це трохи нижче.

   Всім вже відомо про кризу яка настала у Судовій системі України. У березні цього року Верховна Рада вже намагалась прийняти закон який був внесений Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний ще минулого року в літку, але це викликало масу протиріч та занепокоєння багатьох парламентарів і не тільки.

    Питання виникали вже на рівні створення Конкурсної комісії яка мала розглянути кандидатів на посади до Вищої Кваліфікаційної комісії суддів. Спочатку пропонувалось що Вища Рада Правосуддя буде здійснювати як відбір так і входити в состав ВККС. Після опрацювання цю стратегію змінили та все ж таки затвердили 293 голосами народних депутатів.

      Як створювалась Конкурсна комісія?

   Щодо створення Конкурсної комісії парламентарі дійшли згоди що для першого засідання та початку  роботи достатньо чотирьох членів але загалом їх має бути шість. Рівна кількість має бути з представників суддівського корпусу та стільки ж з міжнародних експертів які між іншим повинні мати досвід роботи в сфері реформування судової системи не менше п’яти років. Взагалі прийняти рішення Комісія зможе при голосуванні «За» не менше чотирьох членів Комісії.   Якщо згоди не буде, тобто рівна кількість голосів «За» та «Проти» вирішальне слово матимуть саме представники міжнародних та донорських організацій які опікуються Судовою реформою вже багато років. Крім цього за своїм запитом Комісія зможе залучати додаткових експертів.

   Як буде створюватись Кваліфікаційна Комісія?

    Конкурсна комісія буде здійснювати відбір членів ВККС у два етапи. Спочатку кандидати подають всі необхідні документи, починаючи з заяви та закінчуючи декларацією про майновий стан та згоди на спеціальну перевірку. Проводить співбесіди та вивчає кандидатів. Після цього формує списки та рекомендує кандидатів для співбесіди з Вищою Радою правосуддя. Треба відмітити що всі ці етапи повинні бути широко висвітлені.

   Вже після всіх цих процедур ВРП затверджує кандидатів на посади чи відмовляє. Тобто конкурсна комісія створюється як допоміжний орган Вищої Ради правосуддя. Всі кандидати будуть призначатись терміном на чотири роки.

   Вища Кваліфікаційна Комісія буде складатись з шістнадцяти членів - вісім з яких будуть з числа запропонованих міжнародними інституціями експертів та вісім з числа осіб яких пропонують Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії.

      Як будуть працювати ці комісії.

   З цікавого те що діяльність Конкурсної комісії та її члени включно з секретаріатом ВРП,  може фінансуватися коштами міжнародної допомоги, через Державний бюджет України, але матеріально-технічне забезпечення діяльності Конкурсної комісії здійснює секретаріат Вищої ради правосуддя.

   Члени Конкурсної комісії працюють на громадських засадах і на час роботи у комісії звільняються від виконання службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням середнього заробітку.

   Міжнародні експерти, які постійно не проживають на території України, мають право на компенсації витрат на проживання в Україні та переїзд з державного бюджету.

   Каденція КК припиняється через один рік після формування складу ВККС. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.