На Закарпатті розпочалося формування загонів територіальної оборони

23 лютого 2022, 13:48
Власник сторінки
0
389
На Закарпатті розпочалося формування загонів територіальної оборони

У Закарпатській області діятимуть сім батальйонів територіальної оборони: шість у районах і один — в обласному центрі Ужгороді.

На території області правоохоронцями та військовими підрозділами успішно здійснюється служба та контролюється оперативна обстановка в регіоні. Наразі у Закарпатті відбувається відповідне укомплектування підрозділів територіальної оборони.

Нещодавно на заходи з формування сил тероборони було виділено додаткове фінансування: спрямували майже 12 млн грн, 4 млн грн – з обласного бюджету, інше – з місцевих.

В Ужгороді депутати міської ради на минулій сесії одностайно проголосували за збільшення фінансування підрозділу територіальної оборони, що створюється на базі міста. З попередніх 200 тисяч, які було закладено в бюджетні витрати раніше, суму фінансування збільшили до 2 мільйонів гривень. Керівник Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Ігор Тищук пояснив, що кошти потрібні насамперед на матеріально-технічне забезпечення. Без нього неможливо налагодити повноцінну роботу створюваного в місті підрозділу.

Про високий рівень підготовки військовиків Ужгорода свідчать факти. На змаганнях найкращих взводів територіальної оборони, що торік проходили в Оперативному командуванні «Захід», бійці 68 окремого батальйону стали переможцями. На змаганнях, що відбувалися на рівні Збройних сил України, вони стали призерами — посіли друге місце.

Ще один батальйон територіальної оборони — №68, який формується на базі Ужгородського району, буде розташовано у місті Перечин. Депутати Перечинської територіальної громади на чолі з головою Іваном Погоріляком з готовністю відгукнулися на потреби військових. Зокрема, погодилися передати тероборонцям приміщення одного із закладів, вивільнене після реорганізації. Будівлю збережено дуже добре, тож можна входити і розташовуватися. Є приміщення для сектору мобілізаційної роботи, зберігання зброї та інші, обов’язкові для військових підрозділів. Уже надіслано заявку про розташування батальйону тероборони №68 у місті Перечин.

Про особливості створення батальйонів в Ужгороді та Ужгородському районі полковник Ігор Тищук розповідає: «Щоб кадрово сформувати цей підрозділ, ми ретельно вивчали особові справи і резервістів, і тих військовиків, які брали участь у діях в зоні ООС. Щоб підібрати понад 100 осіб, переглянули кілька сотень кандидатур. Добір був дуже вимогливим, адже це військові у штатному розписі, вони мають бути відповідальними, морально стійкими. Їм належить працювати з багатьма цивільними, часто в незвичних умовах, і високі ділові якості необхідні. Ці військові виконуватимуть функції інструкторів у підрозділах. Створення так званого ядра тут фактично завершено».

Ці два батальйони очолили майори Олександр Шаповал та Олександр Чуйко, які до цього проходили службу у Збройних силах України. Майор Шаповал з 2014 року на різних посадах виконував бойові завдання на сході. Очолював штаб 15 окремого гірсько-штурмового батальйону, який стояв безпосередньо на лінії зіткнення в зоні ООС. Після переміщення на службі займався створенням підрозділів тероборони при Ужгородському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

68 окремий батальйон тероборони створено на території Ужгородського району. Кадрове формування його фактично теж завершено. Командир цього підрозділу майор Олександр Чуйко пройшов горнило бойових дій на сході. Був командиром 4 окремого мотопіхотного батальйону у складі мотопіхотної бригади. З восьми років воєнного протистояння з агресором більшу частину часу перебував у зоні бойових дій. Спочатку — начальник штабу, згодом — командир батальйону. Переїхавши на захід країни, на Закарпаття, очолив батальйон територіальної оборони.

В Ужгороді створюють і добровольче об’єднання територіальної оборони. До цієї роботи активно долучився громадський активіст офіцер резерву Збройних сил України Ігор Баран. За його словами, в обласному центрі чимало охочих, готових увійти до складу добровольчого формування, передбаченого Законом «Про основи національного спротиву». Працює в тісному контакті з командуванням територіальної оборони.

Наприкінці лютого – початку березня взводом територіальної оборони в м. Ужгороді будуть проводитися заходи з виконанням бойових стрільб, на них запрошують всіх, хто хоче постріляти з бойової зброї. Стрільби на полігоні відбуватимуться під керівництвом інструкторів. Цей захід проводять для того, щоб люди могли згадати чи вдосконалити навички стрільби. Маю надію, що це збільшить кількість охочих долучитися до захисту рідного краю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.