Чи є шанс нормалізувати роботу Нацкомісії з державної мови?

14 лютого 2022, 08:38
Власник сторінки
0
77

В королівстві Шкарлета знов неспокійно: що відбувається довкола Національна комісія зі стандартів державної мови – рейдерство чи спроба налагодити конструктивну роботу?

Що відбувається довкола Національної комісії зі стандартів державної мови – рейдерство чи спроба налагодити конструктивну роботу?

Давайте розбиратися

Останні тижні довкола НацКомісії зі стандартів державної мови відбуваються доволі не прості процеси.

Скандали та взаємні звинувачення між членами та головою, з кожним днем стають все гострішими. Але поки вони знаходяться на третьому плані на фоні ймовірного вторгнення Росії в Україну відійшли на другий інформаційний план.

Суть конфлікту – управлінська криза в Національній комісії зі стандартів державної мови, яка на жаль, стала закономірним результатом повного ігнорування з боку О. Демської принципів роботи Комісії як колегіального органу

На думку її опонентів, голова НацКомісії Демська порушила принцип колегіального прийняття рішень і в обхід волі її членів, своїми указами ухвалювала одноосібні рішення. Окрім того, комісія працює не прозоро. На сайті комісії не публікують протоколи, а це публічна інформація. На сайті немає опублікованих всіх рішень. Якщо подивитися рішення за 2020 рік, то складається враження, що комісія взагалі не працювала.

Незважаючи на публічні протести членів комісії (наприклад заступника Володимира Мозгунова) Демська й далі продовжувала намагатися керувати комісією в ручному режимі.

Це тривало до тих пір, поки 9 лютого,після її чергового демаршу та фактичного самоусунення від виконання своїх службових обов‘язків, головування взяв на себе Заступник Голови Комісії.

А далі починається найцікавіше. Формально кворум засідання був. У залі засідання були присутні 5 членів комісії (один з яких дистанційно, з причини наявності ковіду), а отже рішення Комісії можна вважати легітимним.

Однак Демська вважає інакше.

Чому? Тому що 9 лютого Комісія провела голосування, згідно з яким її було усунуто з посади Голови Комісії через недовіру більшості членів Комісії.

Пані голова проти та звинувачує опонентів у рейдерстві. Але факт лишається фактом – 2/3 комісії проголосували проти неї та її не прозорого стилю керівництва.

А тепер найцікавіше – що нас чекає далі? Варіантів безліч. Від судів та втручання в процес представників КабМіну (зокрема Тараса Креміня) до пошуку компромісів.

Але чим би не закінчиться це протистояння в будь-якому разі, сподіваюся, практика «ручного керування комісією,» яку впровадило попереднє керівництво, відійде в минуле.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.