«Голодоморна» істерія від Остапа Стахіва

01 лютого 2022, 17:33
Власник сторінки
0
100
«Голодоморна» істерія від Остапа Стахіва

На тлі подорожчання продуктів харчування в уряді обговорюється питання фінансової підтримки найбільш уразливих та незахищених верств населення.

На даному етапі невідомо в якій формі надаватиметься допомога і чи потрібна буде для цього реєстрація у системі «Дія». Заяви про те, що допомогу отримають лише вакциновані, також є безпідставними.

Блогер-конспіролог та противник вакцинації Остап Стахів випустив чергове відео, в якому заявляє, що уряд України готує для тих, хто не хоче вакцинуватися, новий «голодомор». За його словами, будуть введені продуктові картки, які можна буде отримати тільки вакцинованим через додаток «Дія», в той же час невакцинованим буде заборонено пересуватися країною.

«Буде нестача хліба, нестача продуктів, введуть на це талони, як у 1932-1933 роках. Тоді для того, щоб українці не спілкувалися між селами, ввели війська — стояли дивізії НКВС по селах, і таким чином була зачистка. Ми зараз бачимо, що за законопроектом №4142 можна ставити блокпости містами, вулицями, селами. Все те, що й у 1932-1933 роках – брак хліба, продуктові картки та блокпости на вулицях», — стверджує Остап Стахів, — «Без тавра звіра ні купити, ні продати, ні вийти за межі вулиці. На мою думку, це початок 1932-1933 року».

Справді, в Україні фіксується значне подорожчання продуктів харчування. За даними Державної служби статистики, ціни в 2021 році зросли на 10 відсотків, що вдвічі вище за показник 2020 року. Кабінет Міністрів України на період дії карантину запровадив державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування. До них уряд відніс житньо-пшеничний хліб, батон, цукор, пшеничне борошно, українські макаронні вироби, олію, курятину, молоко, яйця та гречку. Наразі граничний рівень торгової надбавки на зазначені продукти не повинен перевищувати 10% від оптово-відпускної ціни.

Проте заяви Остапа Стахіва про те, що в Україні, як у 1932-1933 роках, почнеться голодомор, і уряд запровадить продуктові картки для вакцинованих, безпідставні.

В інтерв'ю виданню ВВС радник президента з економічних питань Олег Устенко заявив, що на тлі подорожчання продуктів харчування обговорюється питання фінансової підтримки найбільш уразливих та незахищених верств населення. Ця допомога може бути у кількох форматах: цільова фінансова підтримка за аналогією з програмою «єПідтримка», щось на зразок «продуктових карток», що діють у США для малозабезпечених громадян, або підтримка населення через пряме субсидування, як це зараз відбувається з комунальними послугами.

Тобто йдеться про фінансову підтримку малозабезпечених людей, незалежно від їхнього статусу вакцинації. Також поки що невідомо, чи надаватиметься допомога через систему «Дія» чи ні. «В офісі президента позиція більш ніж чітка: насамперед мають отримати підтримку найбільш уразливі та незахищені верстви населення. Як? Варіанти розглядатимуться. Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі «Дія» — так званих «продуктових чеків», як це практикується у США», — заявив Устенко.

У коментарі виданню УНІАН Олег Устенко пояснив, що варіанти підтримки населення, які зараз обговорюються в уряді, не стосуються досвіду, який був у Радянському Союзі, адже тоді головною проблемою був дефіцит товарів, а зараз лише можливе різке зростання цін на них. Також він звернув увагу на неправильне розуміння системи карток food stamps, яка зараз обговорюється в уряді. «Її неправильно трактують просто як картки. Тому що це не картки. Це даються кошти найуразливішим верствам населення, які можуть бути витрачені на купівлю продуктів харчування. Може відбуватися й іншими каналами, зараз це все є предметом обговорення», — пояснив Устенко виданню УНІАН.

Система "food stamps" або програма додаткового харчування (SNAP) - це федеральна програма харчування в США, що допомагає збільшити бюджет на харчування сім'ям з низьким доходом. Грошова допомога щомісяця переводиться на пластикову картку, подібну до кредитної або дебетової картки. Ці гроші можна використовувати на покупку різних продуктів харчування, у тому числі: фрукти та овочі, м'ясо, птах та риба, молочні продукти, хліб та крупи. Заяви Остапа Стахова про те, що невакцинованим буде заборонено пересуватися країною, і що у них відбиратимуть дітей, також безпідставні.

Тому подібна інформація про те, що в Україні нібито вводять обмеження на пересування країною, а законопроект №4142 нібито «змусить всіх щепитися» є нічим іншим, як черговий ФЕЙК від псевдоактивіста Стахіва!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.