Через російські гроші лави антиваксерів тріщать по швам

26 січня 2022, 09:13
Власник сторінки
0
105
Через російські гроші лави антиваксерів тріщать по швам

Проблема фінансування, розподілу пожертв та політичні інтриги розділили «антиваксівський» рух України на декілька таборів і загострили протиріччя між двома його лідерами – Стахівим та Павліченком

Наприкінці минулого року скандально відомий адвокат і лідер антивакцинаторського руху «Стоп фейк пандемія» Дмитро Павліченко очолював мітинг за звільнення Остапа Стахіва, який було затримано за звинуваченням у намаганні повалити конституційний лад в Україні та співпраці з росіянами. Окрім того учасники акції вимагали скасувати обов’язкову вакцинацію для низки професій та ображали журналістів через нібито цензуру у медіа.

Однак, після обшуків у будинку керівника незареєстрованого громадського руху «Права людини» Остапа Стахіва стало відомо, що його діяльність могла координуватись російськими спецслужбами, але до розколу привело не це, а підозри інших лідерів антивакцинаторів у фінансуванні руху із-за кордону, розподіляючи також мільйони гривень пожертв українців.

Виправдовуючись Стахів заявив, що гроші на акції та діяльність організації «Права людей» він отримує на свій рахунок в банку від небайдужих прихильників. Він постійно просить надсилати йому гроші у своїх відеозверненнях та дописах у соцмережах. Втім одразу кілька людей, які у різний час співпрацювали з Остапом Стахівом, анонімно повідомили, що основну фінансову підтримку активіст отримує від представників кремлівської партії «Опозиційної платформи «За життя», яку очолює кум російського президента Віктор Медведчук. У 2019 році на Стахіва навіть відкривали виконавче провадження через несплату податків. Нещодавно, доходи Стахіва знову перевіряла податкова інспекція.

Окрім того, після набуття розголосу у мережі також вияснилось, що Стахів давно товаришує з проросійськими активістами, які допомагають йому триматись «на плаву». Серед них – Олена Фаіст з Черкас, яка відверто заявляла, що отримує гроші для проведення антивакцинаторських акцій з Росії, херсонський проросійський активіст Кирило Стремоусов, якого також неодноразово звинувачували у проплачених провокаціях. Також Стахів співпрацює з Олександром Надьожою – проросійським антивакцинатором з Миколаївщини, прихильником «ОПЗЖ». Серед прихильників Остапа Стахіва – звинувачена у державній зраді колишня народна депутатка Надія Савченко.

Всі ці факти сприяли розколу антивакцинаторських рухів, які і так не мали особливої єдності, переслідуючи інтереси окремих лідерів і політичних груп. У зв’язку з цим, організований Стахівом мітинг антиваксерів в Києві 24 січня відбувся без людей Павліченка, з мінімальною кількістю учасників.

Тому можна дійти висновку, що боротьба йде не так за підтримку людей анвакцинаторського руху, як за можливість фінансуватись російськими грошима на майбутніх виборах, чи вже навіть сьогодні вибити для себе більшу квоту фінансування із Кремля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.