Чим небезпечне поширення ідей антиваксерів в TikTok

18 січня 2022, 12:10
Власник сторінки
0
40
Чим небезпечне поширення ідей антиваксерів в TikTok

На даний час платформа TikTok залишається найменш дослідженою, водночас її вплив дослідники суттєво недооцінюють, досі сприймаючи цю соцмережу як передусім розважальну та молодіжну.

Протягом кількох останніх років TikTok зробив гігантський стрибок у популярності: у 2020 році він став найбільш завантажуваним застосунком у світі, а у 2021-му обігнав Google і був найвідвідуванішим сайтом року. 

Експерти Інституту вивчення журналістики Reuters (дослідницький центр Оксфордського університету) встановили, що однією з тенденцій 2021 року стало те, що молодь до 25 років відмовилася від споживання новин: за подібним контентом вони йдуть в Instagram і TikTok.

Тому було б дивно, якби антивакцинатори не просували своїх меседжів там, де сидять мільйони українців.

Платформа TikTok ідеально підходить для поширення дезінформації та небезпечного контенту, річ у тім, що він створений під розважальний контент, тому навіть жартівливі відео на коронавірусні теми багато хто може сприйняти серйозно. Якщо на решті платформ  зазвичай можна досить швидко зрозуміти, ким є автор відео чи посту, то в TikTok, де користувачеві надається безліч коротких роликіввін зазвичай просто пропустить відео, ніж почне з’ясовувати, хто автор відео.

Проведене виданням «Wall Street Journal» улітку 2021 року розслідування показало, що TikTok може швидко привернути увагу неповнолітніх, саме вони є переважною частиною користувачів цієї соцмережі.

Для того, щоб зрозуміти, чого саме хоче користувач, алгоритмам TikTok досить лише визначити, скільки часу людина проводить за переглядом певного відео. Журналісти знайшли сотні прикладів небезпечного контенту, що показувався акаунтам неповнолітніх. Деякі з них були видалені лише після розслідування.

Виявити фейки та конспірологію в TikTok найпростіше з усіх платформ. Для цього достатньо ввести в пошуку слово на коронавірусну тематику, і в результатах буде значна кількість сумнівного відео. А якщо ввести слово з лексикону противників вакцинації, то практично всі ролики будуть відповідні.

Вірусності роликів сприяє той факт, що зберегти відео з TikTok собі на телефон можна в одне натискання. Якщо навіть платформа видалить оригінал відео, ролик може зберегтися в месенджерах та чатах.

Одними з перших роликів на тему коронавірусу були жартівливі відео від підлітків, що вдавали, ніби вони заразилися коронавірусом. Деякі з них дуже швидко потрапили в рекомендовані й набрали мільйони переглядів. 

Як показує дослідження, популярні сервіси не достатньо  роблять для запобігання поширенню фейків та дезінформації. Складається враження, що платформи поки самі не знають, що робити з контентом, який ніби й не суперечить їхнім правилам, однак може завдати шкоди надто довірливим людям. TikTok у цьому напрямі не робить практично нічого.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.