«Рупор Стахіва»: Месенджери, як інструмент поширення антивакцинаторських ідей

05 січня 2022, 13:41
Власник сторінки
0
193
«Рупор Стахіва»: Месенджери, як інструмент поширення антивакцинаторських ідей

Viber-групи, створені львівським псевдоактивістом та "борцем" проти вакцинації Остапом Стахівим охоплюють в непрозорому КДБ-шному месенджері близько сімдесят тисяч людей.

Поширеність антивакцинаторських поглядів у суспільстві, про яку свідчать дослідження, змушують серйозно ставитись до противників щеплень в Україні. Жорсткіше почала діяти й держава: одного з публічних лідерів антивакцинаторів, львів’янина Остапа Стахіва, взяли під варту. Багатьох людей дивує, що десь поруч існує паралельний світ, мешканці якого вважають вакцину небезпечнішою за хворобу. Розбираємося, звідки цей паралельний світ узявся, хто і як його координує та скеровує.

Рух проти вакцинації добре координується. Серед ключових організаторів мітингів — громадський рух «Права людини». Його заснував Остап Стахів, львівський псевдоактивіст, один з найактивніших противників вакцинації в Україні. На своїй сторінці в Фейсбук Стахів регулярно поширює інформацію про епідемію та вакцинацію, яку незалежні фактчекери позначають як неправдиву. Сторінка Стахіва має понад 90 тисяч підписників.

Крім профілю Стахіва, рух «Права людини» має відкриту фейсбук-групу, засновану в грудні 2020 року. В ній понад сім тисяч учасників. Окрім поширення теорій змови про епідемію та вакцини, учасники групи також використовують її для координації протестів.

Крім основної групи, мережа антиваксерів  у вайбер має щонайменше 24 регіональні чати для людей у всіх областях України. Групи дуже різняться за розміром: від кількох десятків до кількох тисяч учасників. Усі ці групи, залежно від розміру, щодня публікують до сотні рейкових повідомлень, які можна розділити на два типи.

Перший тип — це повідомлення, у яких люди діляться теоріями змови щодо пандемії. Більшість із цих повідомлень є посиланнями на відео із ютуба чи тіктока або ж посиланнями на новинні сайти, переважно російськомовні. Також у вайбері є багато репостів повідомлень з інших антивакцинаторських груп із-поза мережі Стахіва. Такі повідомлення приблизно однакові у всіх регіональних групах, отже учасники з усіх регіонів України отримують переважно однаковий контент. Інші учасники майже не відповідають на такі повідомлення, тому дискусій щодо теорій змови немає. Таким чином, людина, яка приєднується навіть до однієї з груп, стає мішенню постійного потоку антивакцинаторської пропаганди без жодних альтернативних думок. Це сприяє зростанню інформаційної бульбашки, в якій люди вірять, що всі навколо них — проти щеплень, а всі люди за межами бульбашки, які вакцинувались, — або божевільні, або ж їх обдурили.

Другий тип повідомлень — це дописи, в яких люди обговорюють, як уникнути перевірок сертифікатів про вакцинацію в громадських місцях і як нещепленим зберегти роботу. Учасники груп Стахіва часто цитують Конституцію України і стверджують, що карантинні заходи, сертифікати про вакцинацію та обов’язкові ПЛР-тести є «незаконними» та «порушують права людини». У групах Стахіва часто можна прочитати повідомлення, що когось відсторонили від роботи або комусь відмовили в обслуговуванні через відсутність сертифікату про вакцинацію чи негативного ПЛР-тесту. Тоді учасники груп Стахіва у вайбері часто обговорюють можливість створення магазинів, шкіл та інших громадських місць для невакцинованих.

Загальна аудиторія Остапа Стахіва в усіх соціальних мережах — близько ста тисяч людей. Його прихильники використовують вайбер як основний засіб зв’язку. Дослідникам важко вивчати контент у цьому месенджері, бо не існує цифрових інструментів, які дозволяли б відстежувати поширення повідомлень, опублікованих у його групах.

Багато українців використовують вайбер не для того, аби читати повідомлення у великих групах, а щоби приєднатися до невеликих чатів на 20—30 людей, які живуть в одному житловому комплексі, або для батьків дітей одного класу в школі.

Саме тому дуже ймовірно, що неправдивий контент про вакцинацію та епідемію COVID-19 розповсюджується далеко за межі груп руху «Права людини», а тому не можливо визначити, наскільки багато українців можуть отримати цю неправдиву інформацію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.