Зеленський та мажоритарка, бути чи не бути?

04 січня 2022, 13:07
Власник сторінки
Политтехнолог
1
5347
Зеленський та мажоритарка, бути чи не бути?

Згадайте Гамлета, його слова з однойменної п’єси Шекспіра, які стали одним з найвідоміших висловів, коли мова йде про критичний момент, в якому потрібно зробити вибір, від якого залежить доля людини.

Я приведу їх в українському перекладі Юрія Андруховича:

І от питання — бути чи не бути.
У чому більше гідності: скоритись
Ударам долі і лягти під стріли,
Чи опором зустріти чорні хвилі
Нещасть — і тим спинити їх?

***
І тут сидить вагання: ще хоч трохи
Побути, вік добути свій, а звідси –
Примноження нещасть. Якби не це,
То хто із нас терпів би ці знущання:
Ці утиски верхів, апломб нікчем,
Зневажене кохання, беззаконня,
Нахабство влади, напади на честь,
Якими послуговується підлість…

Останні результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного соціологічною компанією “Active Group” в грудні 2021 р. показали, що понад третина опитаних громадян України вважає, що депутати до місцевих рад мають обиратись за змішаною системою. Одночасно відкриті списки підтримало лише 11,8% опитаних, а за «мажоритарку» висловилися 15,7% респондентів.

Результати місцевих виборів 2020 р. вже довели, що непродумані експерименти з Виборчим Кодексом та черговою зміною виборчої системи мають негативні наслідки. Подекуди це призводить до дивних коаліцій, неприйняття бюджетів та самоусунення мерів, а подекуди навіть до введення ВЦА на необмежений період часу.

В наступному році, 29 жовтня 2023 р. мають відбутися чергові парламентські вибори, які за задумом влади мають пройти за відкритими списками за пропорційною системою. 1 січня 2020 р. вступила в дію нова редакція Виборчого Кодексу, яка передбачає такий формат. Крім того 4 лютого 2020 р. Верховна Рада підтримала в першому читанні президентський законопроект про скорочення кількості народних депутатів з 450 до 300. Для цього ще потрібно внести зміни до Конституції, для чого, безперечно, їх повинна підтримати так звана конституційна більшість.

Однак вже зараз консультанти Банкової розуміють, що зберегти монобільшість не вдасться і потрібно шукати інші інструменти консолідації влади. І найбільшим їх розчаруванням стає той факт, що інших можливостей, крім повернення так званої мажоритарки у них немає. Мова іде про змішану систему виборів, яка вже знайома всім учасникам та має достатньо ефективні технологічні напрацювання.

Один з лідерів правлячої партії «Слуга Народу» Давід Арахамія вже заявив, що повернення до мажоритарно-пропорційної системи впевнено набере в парламенті 300 голосів.

Про що це свідчить? Про перемогу здорового глузду та технологічного мислення над партійним мрійництвом та популізмом? Насправді, ще невідомо, чим закінчиться ця ідея. На столі у Президента лежать пропозиції щодо повернення до старої системи виборів, але вони поки що не знаходять підтримки, не зважаючи на лобіювання з боку політичних консультантів та деяких мажоритарників.

Стрімкі зміни політичного середовища, каталізатором яких виступила відставка екс-голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, фактично оголосили початок як президентської так і парламентської передвиборчих кампаній. Деяке затишшя під час новорічних та різдвяних свят може перерости на повноцінну політичну кризу вже у лютому, особливо на тлі розгортання антиолігархічної системи в Україні та ризиків вторгнення РФ.

Влада швидко обростає помилками та конкурентами, які переходять до все більш рішучих дій та активної критики. А крім власної харизми президента Зеленського та певних точкових успіхів у деяких галузях економіки правлячій команді поки що нема чого покласти на шальки терезів майбутньої перемоги.

А, відповідно, варіант з поверненням до мажоритарки буде здаватися все більше і більше прийнятним.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: мажоритарные выборы,мажоритарники,парламентські вибори,Володимир Зеленський,Дмитрий Разумков,Офис президента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.