Інтеграція ромів в українське суспільство: виклики та перспективи

17 листопада 2021, 16:21
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
22
Інтеграція ромів в українське суспільство: виклики та перспективи

За даними офісу Уповноваженого з прав людини, протягом поточного року надійшло 64 повідомлення про порушення свободи від дискримінації за ознакою етнічного походження.

Для порівняння, у минулому році таких повідомлень було лише 30. Частина таких повідомлень, а саме 33 % стосувалися саме порушень прав ромів. На жаль, роми - одна з найвразливіших етнічних груп в Україні та Європі, яка системно зазнає дискримінації у різних сферах суспільного життя. 


Серед основних проблемних питань, з якими щодня стикаються представники ромської нацменшини є порушення їхніх прав на освіту, працю, медичну допомогу. А також продовжується поширення мови ворожнечі й не тільки з боку пересічних громадян, а й від представників органів місцевого самоврядування. 


Що стосується освіти, то з роками проблема доступу неповнолітніх та молодих ромів до отримання будь-якої освіти, а особливо вищої, залишається на дуже низькому рівні. Уявіть собі, навіть сьогодні, у ХХІ ст. серед дорослого ромського населення є неписемні. Також існує проблема з підтвердженням громадянства, отриманням документів, що посвідчують особу, реєстрацією місця проживання. 


Неосвіченість, відсутність паспортів тягне за собою низку інших проблем пов’язаних із житловими та матеріально-побутовими питаннями, наприклад проблеми з оформленням будь-яких документів. Як результат - низький рівень зайнятості, відсутність навіть мінімальних доходів у родинах. 


Страждають роми й від утисків та дискримінації. Через відсутність ефективної адміністративної та кримінальної відповідальності кривдники не отримують відповідного покарання. Поглиблює проблему вирішення вищезазначених питань і відсутність точної інформації щодо чисельності, особливостей розміщення та соціально-демографічного складу ромського населення. Як Голова профільного Комітету, робив моніторингові візити у місця скупчення проживання ромів, аби зрозуміти їхні потреби з перших уст. Це допомогло не лише виявити проблематику, а й краще дізнатися традиції, звичаї, страхи ромів, що безумовно впливає на їхню адаптацію та цілковиту інтеграцію в суспільстві. Адже їхнє життя у певній місцевості залежить від історії конкретного регіону, а також від взаємовідносин між основним населенням та ромами. Можуть виникати й серйозні проблеми при переїзді у зв’язку із сезонною роботою. Тоді роми перебувають в особливо уразливому становищі, стикаючись з упередженнями та нерівністю в отриманні допомоги і гуманітарної підтримки, злочинами на ґрунті ненависті та нападами на їхні тимчасові поселення.


Дещо змінити ситуацію може реалізація Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. 


Імплементації цієї Стратегії допоможе вирішити конкретні проблемні питання ромської спільноти. Маю надію, що всі запропоновані шляхи вирішення проблем ромської нацменшини стануть тим механізмом, який допоможе налагодити їхнє життя в Україні!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.