Стратегія інтеграції ВПО: чи допоможе вона Україні не втратити своїх громадян?

12 листопада 2021, 16:30
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
21
Стратегія інтеграції ВПО: чи допоможе вона Україні не втратити своїх громадян?

Захист прав ВПО на сьогодні одне з пріоритетних завдань держави, всього суспільства, й місцевого самоврядування, зокрема.



Адже наскільки ефективно місцева влада докладає зусилля для підтримки внутрішньо переміщених осіб, як активно включає переселенців в життя громади, залежить їхня інтеграція. Тому необхідно об’єднувати зусилля всіх гілок влади!


Важливу роль в імплементації всіх механізмів інтеграції ВПО у територіальні громади відіграє довгоочікувана Стратегія інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2024 року.  Цей документ передбачає додаткові пільги і гарантії для переселенців, людей, яким довелося покинути рідні домівки, залишившись сам на сам із своїми проблемами. І окреслює напрями державної політики в сфері підтримки внутрішньо переміщених осіб на найближчі роки. Тому надзвичайно важливо, щоб все це не залишилося лише на папері, а й реалізовувалося на практиці. 


Зазначу, що презентація Стратегії уже відбулася на державному рівні. Однак, я, як Голова профільного Комітету знаю проблеми ВПО не з чуток, до мене особисто й до моїх колег по Комітеті постійно надходить багато звернень від переселенців, які щодня стикаються з проблемами різного характеру. Тому хочу детальніше зупинитися на певних цілях Стратегії. 


Перш за все хочу звернути увагу на реалізацію житлових та майнових прав ВПО, а саме на складність механізму отримання пільгових іпотечних кредитів. проблема криється в тому, що люди не розуміють порядку надання таких кредитів. Кажучи по простому, інформація губиться у стінах відомств і не доходить до людей, які дійсно цього потребують. Тому необхідно налагодити якісний інформаційний супровід, аби переселенці знали про всі програми, які можуть полегшити їм життя. 

Далі перейду до майнових прав ВПО. Наразі не здійснюються виплати постраждалим, чиї будинки не були зруйновані повністю, здійснюються лише тим, хто втратив дім повністю. Вважаю таке рішення несправедливим. 

Ще одним не менш важливим пунктом є працевлаштування та освіта дітей з тимчасово окупованих територій, а саме запровадження механізму підтвердження освітніх кваліфікацій, здобутих на ТОТ. Важливо запровадити механізм підтвердження освітніх кваліфікацій, здобутих на ТОТ, а не тільки в Криму та Севастополі. 

Права на соцзахист ВПО. Необхідно запровадити механізм своєчасної виплати пенсій, а також погасити існуючі заборгованості. 

Соціальний захист дітей. Розробка законопроекту щодо соціальної підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних та збройних конфліктів заплановано на IV квартал 2023 року, вважаю, що це занадто довгий термін, такі законодавчі ініціативи мають плануватися у найкоротші строки. 

Доступ до документів. Важливо найближчим часом ухвалити законопроект №4564, яким вирішується питання внесення до паспортних документів інформації про зареєстроване місце проживання на ТОТ. 

Підтримка законопроекту №4487 щодо забезпечення прав та свобод ВПО, який може стати правовою базою для реалізації Стратегії, бо в ньому передбачається належне законодавче врегулювання права ВПО на соціальний захист,  житло, освіту тощо. 

Наголошую, що деякі із зазначених вище пунктів ми вже обговорили з пані Іриною Верещук - віце-прем’єр міністром - міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та дійшли консенсусу. 

Зазначу, що для нас як для профільного Комітету, який здійснює не тільки законопроектну роботу, а й виконує контрольні функції, дуже важливо, щоб ця Стратегія не просто проголошувала красиві декларативні цілі, а й успішно втілювалась на практиці! Важливо створити умови для повноцінного включення внутрішньо переміщених осіб до життя приймаючих громад. Тільки так можливо забезпечити їхню повноцінну інтеграцію. 












Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.