Дефіцит газу у підземних сховищах: «Нафтогаз» самоусунувся від проблеми

11 листопада 2021, 09:24
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
118
Дефіцит газу у підземних сховищах: «Нафтогаз» самоусунувся від проблеми

Відповідно, цей газ будуть забирати у населення і теплокомуненерго. Це і буде резервний «план Б»: обмеження власного населення.

«Газпром» підвищив заявку на транзит через Україну і досягнув максимального договірного рівня довгострокового бронювання – 109,3 млн. куб. м або 40 млрд. куб м на рік. Це приведе до росту дефіциту газу для поставок споживачам України. 

https://youtu.be/FxQFhO91yaY

Хороші новини щодо збільшення транзиту газу не викликають радості в Україні. Не чути і не видно переможних заяв «Нафтогазу» чи «Оператора ГТС». А чому?

Тому що чим більше транзитує газу «Газпром» - тим більшим буде дефіцит газу в системі ГТС, зокрема у підземних сховищах (ПСГ). Простіше кажучи – Україна відбирає російський транзитний газ із магістральних газопроводів і повертає його із наших ПСГ. І чим більше газу ми будемо відбирати із ПСГ – тим більшим буде дефіцит газу або його нестача для внутрішніх споживачів.

Це особливо буде відчутно на фоні низьких запасів газу, які належать «Нафтогазу» у ПСГ – лише 4,5 млрд. куб. м. Хоча мало бути 9 млрд. куб. м. Увесь інший обсяг газу – це буферний газ, іноземних компаній, українських трейдерів, перебуває у резерві або в судовому процесі. Як наприклад, частина спірного газу компанії «Укрнафта» підконтрольної Ігорю Коломойському.

Окремо стоїть проблема дефіциту газу для ТЕС і ТЕЦ. Уряд і НКРЕКП вже заявляє та готує документи для поставок газу ТЕС і ТЕЦ. Але газу для них немає у ПСГ. Не накопичили. Усього для ТЕС і ТЕЦ потрібно 1,5 млрд. куб. м газу.

Відповідно, цей газ будуть забирати у населення і теплокомуненерго. Це і буде резервний «план Б»: обмеження власного населення. Тобто, теплокомуненерго будуть давати менше тепла населенню і, можливо, будуть обмежувати поставки газу для трейдерів.

 

Саме тому мовчить і не тішиться гендиректор «Оператора ГТС» Сергій Макогон. Раніше Макогон систематично переживав за скорочення транзиту російського газу і постійно критикував за це «Газпром», який згідно договору має право транзитувати хоч і нуль кубометрів газу.

 

Чому не радіє «Оператор ГТС» і Макогон? Може нарешті правоохоронні органи розпочали розсування зловживань при закупівлі матеріально-технічного обладнання у компаній-прокладок Федора Закусила Vorex, Liberty Tool International? Особливо на фоні того, що ці компанії активно співпрацюють із Росією. Як поєднується критика Макогоном Росії і «Газпрому» та торгівля із «агресором» - це питання більше до голови правління «Нафтогазу» Юрія Вітренка, який не робить кадрових висновків.

 

Саме тому питання дефіциту газу для населення не особливо цікавить «Нафтогаз», який фактично самоусунувся від цієї проблеми. Темпи викачування газу із ПГС малюють сумну перспективу – на початок лютого у підземних сховищах буде менше 10 млрд. куб. м газу. Цього буде недостатньо для виконання транзитних зобов’язань щодо поставок газу у ЄС. Саме тому у цій ситуації безвідповідальності «Нафтогазу» постраждає населення України, яке буде мерзнути і економити газ вкотре рятуючи європейців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Газпром,Нафтогаз,Витренко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.