Пандемія невакцинованих: ситуація на Донеччині набуває загрожуючих масштабів

27 жовтня 2021, 17:12
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
14
Пандемія невакцинованих: ситуація на Донеччині набуває загрожуючих масштабів

Смертей від Covid-19 в Україні зараз більше, ніж у першу хвилю. І однією з причин цього є поширення штаму Дельта.

Більшість випадків коронавірусу зараз спричинені саме цим новим штамом. Він вже є у кожній області. Він більш заразний, швидше поширюється, люди важче хворіють.


Уже значна кількість областей належать до “червоної зони”. Потрапила туди і Донецька область. Ситуація там наразі складна. Завантаженість всіх лікарень, які внесені до списку госпіталізації хворих на ковід складає понад 90 %.


Коротко про ситуацію у районах: критично хворих пацієнтів  найчастіше везуть до Маріуполя, там уже не вистачає ліжок. Заповненість понад 70%, однак хворі поступають активними темпами. У місті Бахмут додатково звільнили під ковідні ще 5 відділень. І всі вони переповнені. У Волновасі заповненість лікарень складає 100 %. Лікарні забезпечені всім необхідним і поки справляються з напливом хворих. У Краматорську також лікарні переповнені, до реанімації приймають тільки критично хворих, із сатурацією понад 75 %. 


Місць обмаль. Швидкі не встигають приїжджати. Сатурація 30, сатурація 20 і навіть 70 - ніхто не може допомогти. Система не впоралася. Помирати доведеться вдома. Від відчаю та безвиході люди стукають у всі двері. Я особисто отримував численні дзвінки від людей з Донецької області. 


Тим часом у МОЗ кажуть, що все під контролем і завантаженість ліжок у ковідних лікарнях коливається на рівні 50-60% і встановлюють нові обмеження. З 21 жовтня жителі "червоних зон" не можуть подорожувати до інших регіонів громадським транспортом без документів про вакцинацію, негативного ПЛР-тесту чи експрес-тесту на Covid-19.


Те, що відбувається зараз в Україні називають пандемією невакцинованих. Більшість людей у лікарнях - це ті, хто не отримав щеплення. Їх 97%. Тобто провалена і кампанія вакцинації. 


Разом з тим, через обмеження, черги і скупчення людей у пунктах вакцинації значно зросли. Люди кинулися вакцинуватися, аби не мати можливість пересуватися громадським транспортом і не втратити роботу. У деяких закладах освіти це спричинило супротив, у інших - навпаки. Насправді причина, чому люди масово відмовляються від вакцинації, або ж відтягують її, полягає у недовірі до вакцини. Люди радше куплять сертифікат вакцинації, ніж дійсно зроблять щеплення. А це, в свою чергу, породжує ще одну проблему, адже реальна кількість людей, які мають куплений сертифікат невідома. Й не виключення, що згодом ми будемо мати результат, що щеплені двома дозами вакцини потраплятимуть до реанімації у важкому стані. Цю некоректну статистику, ми маємо зараз, і впевнений, матимемо й у майбутньому! 


На моє переконання, докорінно змінити ситуацію на краще зможе лише масова вакцинація. Аби уникнути чергових локдаунів, падіння економіки та дефолту громадян повинні бути свідомими у своїх рішеннях та берегти й цінувати своє здоров’я і здоров’я оточуючих! 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.