Москва націлилася на наші газосховища

22 жовтня 2021, 11:17
Власник сторінки
експерт, політолог
0
132
Москва націлилася на наші газосховища

За допомогу Україні енергоресурсами для проходження зими Москва може вимагати контролю над нашими ключовими стратегічними активами в енергетиці – ПСГ та атомкою. Плюс обов’язкові політичні поступки.

У перший частині матеріалу мова йшла про те, чому Україна самостійно пройти зиму не зможе.

Бо виняткова складність проходження нинішньої зими на відміну від попередніх обумовлена комбінацією декількох факторів:

  1. Країна увійшла в опалювальний сезон катастрофічно неготовою.
  2. Кон’юнктура на світових ринках не дозволяє швидко поповнити на європейських чи азіатських ринках запаси енергоносіїв, які необхідні для проходження зими.
  3. Необхідні ресурси є у Росії. Й в умовах проваленої підготовки до зими Україні немунуче доведеться звертатися до «країни-агресора» (а також до повністю підконтрольного Москві її сателіта - Білорусі) задля проходження цієї зими.

Точніше, вже звернулась - саме сьогодні запускається процедура початку імпорту електроенергії з Білорусі в Україну. Це тільки перший крок, підготовка до наступного - імпорту енергоносіїв із РФ. Бо з потребами України маленькій Білорусі не впоратися. Тому вже незабаром реальністю стануть поставки енергоносіів із Росії.

Росія нашій країні з ресурсами стовідсотково допоможе.  Тому що (і це треба завжди пам’ятати) для Москви енергетичні ресурси –це надзвичайно ефективна зброя у «гибридній» війні проти нашої країни. Їхнє надання в критичних умовах Україні – відмінна можливість «викатити» цілий список вимог і наполягати на їх виконанні. «А не будут брать – отключим газ».

Тому нам треба заздалегідь

А) усвідомити, що ціна за цю «братську  допомогу невдасі-Україні» не буде вимірюватися виключно отриманими грошима за той газ, вугілля чи електроенергію, які продасть нам РФ;

Б)спробувати спрогнозувати, які саме поступки та активи вимагатиме Москва в обмін на «протягнуту руку допомоги»;

В)підготувати ефективний захист від «гибридно-енергетичного» шантажу Москви, а також діяти на випередження.

Становище вкрай серйозне. До того серйозне, що питаннями проходження зими ВЖЕ давно мала би займатися РНБО. Причому не час від часу, а на постійній основі. Бо перед країною стоїть цілий комплекс надзвичайно серйозних безпекових, економічних та політичних викликів. 

Більш того, для оперативного реагування президент так само давно міг би створити повноцінний дієздатний антикризовий штаб – на кшталт того, який ним був створений у березні минулого року після початку пандемії.

Отже, потрібно постаратися вже зараз зрозуміти, чого РФ вимагатиме від України в обмін на поставки енергоносіїв у кризовій для нашої країни ситуації.

Зрозуміло, що тут будуть і політичні поступки Києва. Вимоги про які Москва неодноразово озвучувала.

Але ключове питання в тому, що у Кремлі зажадають ще. Зокрема, в економічній площині, щоб посилити свої позиції в Україні.

Поки що проглядаються два напрямки російських зазіхань.

По-перше,
 для подальшого просування масштабної газової спецоперації РФ проти Євросоюзу Росії потрібні величезні українські підземні сховища газа (ПСГ). Бо власні російські ПСГ вже заповнені, а газова спецоперація не закінчена –газ до Європи по Північному потоку-2 не пішов. Контроль над українськими сховищами біля кордонів ЄС принаймні до закінчення терміну транзиту через Україну (до 2024 року) здатен ще більше посилити і без того сильні позиції Москви у тиску на Євросоюз.

По-друге, Росія може знову спробувати реалізувати свою давню мету об’єднати українську атомку із Росатомом. Таким чином одним махом вона й позбувається конкурента в атомній сфері, й отримує контроль над однією з найбільш перспективних та міцних галузей української промисловості.

Звичайно, відкрито «зелена» влада не піде на передачу стратегічно важливих для держави ПСГ і атомки під контроль Москви. Але у тіньовому режимі із інстинкту самозбереження невигідні для України домовленості, на жаль, можливі. Тому завдання й опонентів влади, і структур громадянського суспільства – прискіпливо контролювати кожен крок влади у цьому напрямку.

Діючи на випередження, Київ має можливість терміново запропонувати взяти в оренду наші ПСГ Німеччині. Із тим, щоб за обов’язкової участі в цієї deal США зафіксувати якщо не надзвичайно вигідні, але хоча б прийнятні умови для нашої країни.

До того ж, США і Німеччина у своєму липневому меморандумі пообіцяли надати Україні необхідну допомогу для забезпечення енергетичної безпеки нашої країни.
Ось така можливість для практичних дій й трапилася…

#ПРАВДА, ЯК ВОНА Є 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.