Газ у приватних компаній таки заберуть. Питання лише у тому: скільки?

18 жовтня 2021, 09:45
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
97
Газ у приватних компаній таки заберуть. Питання лише у тому: скільки?

Пропозиція забрати у приватних компаній газ у випадку кризи під час опалювального сезону – не така вже несподівана.

Більше того, в умовах провалу всього лишень, що можна уявити – недостатні запаси газу у ПСГ, мізерні запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ, зниження видобутку газу «Нафтогазом» на 1,5 млрд. кубів - це буде єдиний можливий варіант вирішення проблеми.

Чи правильним буде таке рішення? Поставте себе на місце влади, яку уособлює сьогодні колективний «Зеленский». Подумайте. Іще раз подумайте. Отже, ви прийшли до правильного висновку: забрати можна. Ні, не треба. А можна! У випадку дійсно катастрофічної ситуації, коли обмеження газу для ТКЕ не буде допомагати, імпорт електроенергії не врятує, блоки АЕС як завжди поламаються у найгірший день. Отак складуться зірки – на 10%. А на 90% - такою буде розплата за непрофесіоналізм і розкрадання.

Так, я розумію, що для когось це пролунає дивно, але і в ЄС поступили би так само. У них просто немає дефіциту ресурсу попри поширенні страшні міфи про пусті сховища у ЄС. У ЄС є криза ринку та ріст ціни на газ, вугілля, електроенергію. І в значній мірі у ЄС різницю між ринковою ціною та реальною ціною , яку можуть заплатити споживачі (населення, промисловість) – заплатить бюджет ЄС через дотації. Україна банально не має грошей і не входить у ЄС, щоб бути спроможною провернути чесну ц прозору операцію із дотаціями. Як результат у влади і особисто Зеленського залишається єдиний вихід – вдатися до традиційних «схем».

І тут постає питання, яким буде дефіцит газу і якою буде «схема»? Поки що орієнтовно у владі говорять про 1,5 млрд. куб. м газу – це 30% приватного видобутку. Кого «розкуркулять»?

Перше – своїм газом із радістю поділиться «Укрнафта» та її міноритарій Коломойський. В принципі голова «Нафтогазу» Вітренко визнав таку можливість. Тут мова йде про 0,5 млрд. кубів. І потім держава із радістю віддасть Коломойському вартість газу по ринковій ціні як мінімум 800 дол. Тобто, це не буде дотація. А от із іншими складніше. Оперативно в опалювальний період у приватних компаній (а там найбільший ресурс у Ахметова і того ж таки Коломойського) можуть забрати до 1 млрд. куб. м.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Коломойский,Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.