Соціальна адженда виборів 2021 та гендерна проблематика

14 жовтня 2021, 01:57
Власник сторінки
політконсультантка
0
64
Соціальна адженда виборів 2021 та гендерна проблематика

31 жовтня 2021 року довибори у Верховну Раду пройдуть у двох регіонах.

У Черкаській області, де Олександр Скічко змінив депутатьський мандат Слуг народу на крісло голови ОДА, і на Херсонщині, де у листопаді минулого року Ігор Колихаєв зайняв посаду мера Херсона, оберуть нових парламентаріїв.

Головна проблематика, що звучить на виборах у обох округах, це економічна та інфраструктурна: дороги та робочі місця, ціни на комунальні послуги, а також соціальні питання – освіта, медицина. При чому останнє виходить на передній план у зв’язку з проблематикою переформатування медичної, освітньої систем і кризисних моментів що виникають у зв’язку з цим в регіонах.
Наприклад на Херсонщині проблематика закриття районних лікарень, і ліквідація шкіл зі старшими класами на селі – стала чи ненайголовним дискурсом виборів. Катерина Одарченко від «Національної Платформи» розгорнула широку суспільну компанію по захисту шкіл і лікарень, і вже зібрала біля 18 тисяч підписів мешканців громад.

Але проблема у тому, що в цілому депутати чоловіки соціальними питаннями у політиці займатись не поспішають. За даними ООН, якщо у парламенті країни менш ніж 20% жінок, то там не вирішуються проблеми дітей. Якщо менше 30% - не вирішуються проблеми жінок. У складі же діючої Верховної Ради України – 79,1% чоловіків, а з 44 кандидатів на двох округах, лише 8 кандидатів жінки, тобто не більше 18%.

Можна сказати, що Херсонщіні у цьому плані пощастило, бо Катерина Одарченко – сильний кандидат. Вона сама з Хрсонщини, професійна людина, яку шанують у політичних експертних колах.
І завдяки їй про кризу соціальної інфраструктури Херсонщини сьогодні вже говорять на центральних телеканалах. А під зверненням до Кабміну підписалась ціла низка депутатів ВР включно з Юлією Тимошенко, яка традиційно опікується соціальними питаннями на законодавчому рівні.
Але питання у тому, хто в результаті буде у Раді? Адже той же депутат Вячеслав Голуб, на Черкащині, також будує свою компанію на соціальному захисті, лікарнях, та освіті, він відомий у раді минулого скликання міжнародною діяльністю у ПАРЕ, та скандальними правками куриного магната Косюка.
А опоненти Одарченко у Херсонщині, Лагута і Козир, які сьогодні підхоплюють такі популярні соціальні питання, активізовані Катериною, у бутність при владі нічого не зробили для запобігання кризи соціальної інфраструктури на Херсонщині.

Тобто з точки зору захисту соціальних питань у Верховній Раді, гендерна складова має величезне значення. Але наскільки мешканці громад зможуть оцінити цей фактор на передвиборчих дільницях (які, до речі зазвичай базуються у школах) – побачимо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.