Повернення Саакашвілі - провокація, яка загострить грузино-українські відносини

05 жовтня 2021, 16:00
Власник сторінки
0
18
Повернення Саакашвілі - провокація, яка загострить грузино-українські відносини
Момент затримання екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі

Повернення Саакашвілі - провокація, яка загострить грузино-українські відносини

Потрібно відзначити, що цілеспрямований провокаційний крок з боку Саакашвілі, який вже спричинив за собою необдумані висловлювання та оцінки з боку Києва, на жаль може призвести до загострення вже практично налагоджених грузино-українських відносин. Хочу нагадати громадськості, що незважаючи на неодноразові попередження офіційного Тбілісі на адресу колишнього президента Грузії (проти якого в Грузії порушено не одну кримінальну справу і який оголошений в розшук), щоб той не робив провокаційних кроків і не повертався в Тбілісі, де його неодмінно б заарештували, тим більше з урахуванням виборів в органи місцевого самоврядування, які проходять в Грузії, щоб не загострювати і без того напружену обстановку - з боку Саакашвілі пішов повний ігнор. Нелегальним шляхом, Саакашвілі грубо порушивши державні кордони і законодавство обох країн (як України, так і Грузії), він все одно повернувся до Грузії, в Тбілісі. Це не пройшло повз увагу грузинських правоохоронців і їм нічого не залишалося, як затримати Саакашвілі на законних підставах.

Відразу ж за розголосом даного факту, поки офіційний Тбілісі готувався оповістити Київ про затримання громадянина України та голови виконкому ради реформ, з української сторони було і продовжується до цього дня незаслужена критика і образливі заяви на адресу грузинської сторони. Замість того, щоб Київ в першу чергу припинив даний провокаційний крок свого громадянина і як мінімум, приніс би вибачення грузинській владі за його витівку, навпаки - Київ перейшов в атаку. Перший відгук Києва з даного питання озвучив глава прес-служби президента Зеленського - Сергій Никифоров і чому то піддав критиці тон Тбілісі, який жодним чином не пролунав ні в пресі, ні по телебаченню. Слідом за цим, негайно послідувала заява президента, зокрема про те, що Україна ніколи не залишає своїх громадян в скрутному становищі і вони на офіційному рівні використовують всі можливості для повернення свого громадянина М. Саакашвілі на батьківщину.

Також хочу ще раз нагадати громадськості, що зовсім недавно за завданням М. Саакашвілі, з боку ще двох громадян України - моряків, були скоєні протиправні дії на території Грузії, коли в супроводі одного з членів охорони екс-президента, на яхті незаконно перетнули морську державну кордон Грузії і вторглися в її територіальні води. За твердженням слідчих органів, візит даної трійки був здійснений з метою фінансування і передачі грошей партії Саакашвілі в передвиборний період. Грузинським правоохоронцям і тоді вдалося затримати правопорушників. Помилування ж громадян України президентом Грузії, їх звільнення і передача українській стороні, було актом доброї волі, дипломатичним жестом і кроком, спрямованим на потепління дружніх відносин офіційного Тбілісі з Україною. Також потрібно відзначити, що напруга даних взаємин пішло слідом за призначенням українською владою колишнього і розшукуваного президента Грузії головою виконкому ради реформ (ображений Тбілісі навіть відкликав з Києва свого посла). Спрямований на потепління взаємин даний крок офіційного Тбілісі чомусь не був відповідно оцінений і осозан українською владою. З боку України знову пішла принизлива риторика з нагадуванням про те, що по відношенню до такої великої, як Україна країні, маленької Грузії не варто «рипатися». Тут же нагадаю, що автором даних цитат був Саакашвілі і вони неодноразово були озвучені нашими властями. І незважаючи на це, офіційний Тбілісі в рамках властивої йому дипломатії намагався не загострювати і зберегти з Україною добросусідські і теплі відносини.

Саме цей підхід до проблеми простежувався в інтерв'ю міністра закордонних справ Грузії Давида Залкаліані інтернетпорталу «Інтерпрессньюс» - «Я впевнений, що наші відносини з Україною будуть розвиватися так само, як вони розвивалися і до цього і неприпустимо, щоб одна людина взяла в заручники стратегічне партнерство між Україна і Грузією. Я впевнений, що ці відносини і в майбутньому будуть відрізнятися серйозним динамізмом »- заявив міністр.

І в кінці, мені хочеться вірити, також як і бажаючому теплих відносин з Грузією більшості населення України, що наша влада добре проаналізують становище і не принесуть в жертву цьому одному, лише заради власного благополуччя і повернення у владу готовому піти на все, людині - ті братські відносини, які наші народи вибудовують і бережуть століттями. Владі ж я все таки порадив - задуматися над тим, що своїм провокаційним кроком, Саакашвілі в першу чергу нешанобливо знехтував нашими державними інститутами, такими як: межа, митниця, поліція, органи безпеки, реформування яких він нібито так вимагав. Звертаюся до моїх владі - коли ви говорите про захист прав Саакашвілі і його повернення в Україну, згадайте і про ту статті кримінального кодексу (незаконний перетин кордону України), яку ви повинні будете застосувати до непоправного злочинця Саакашвілі, в разі його екстрадаціі з Грузії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: реформа,Міхеїл Саакашвілі,Грузія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.