Наталія Гунько: результати п’ятої сесії облради

20 вересня 2021, 15:56
Власник сторінки
0
55
Наталія Гунько: результати п’ятої сесії облради

Збільшення обласного бюджету, кошти на Центр трансплантації та комунальні питання

9 вересня 59 депутатів Київської обласної ради проголосували за зміни до бюджету Київщини на 2021 рік. Ми збільшили фінансування соціально важливих напрямків на 209 мільйонів гривень. Саме така сума перевиконання бюджету за 8 місяців цього року. Медицина, освіта, капітальне будівництво, екологічні програми області отримали додаткові кошти. Також на 5 сесії облради більшістю голосів прийняли важливі рішення по роботі комунальних закладів та розширили кількість природно-заповідних зон регіону.

 

✔️Збільшуємо фінансування обласних програм

Серед основних змін у фінансуванні обласних програм - збільшення суми коштів на обласну Програму розвитку автомобільних доріг на 22 мільйони гривень з обласного бюджету. Також до програми включили 15 нових об’єктів: капітальні ремонти доріг у Березані, Іванівці, Ставищі, Рокитному, Розкішній, Вишеньках, Богуславі, Володарці, Козині, Фурсах, Фастові, Великій Каратулі та Княжичах. 

Не менш важливими є зміни до програми «Питна вода Київщини». 9 вересня ми збільшили суму коштів на 30 мільйонів гривень з обласного бюджету. Зокрема, ми передбачили на реконструкцію каналізаційного колектора в місті Бровари кошти у сумі 19,7 мільйонів гривень замість 6 млн грн. Ще додали до програми будівництво напірного трубопроводу господарсько-побутової каналізації в селі Ревне Бориспільського району на суму 5,8 млн грн та каналізаційної насосної станції та напірних трубопроводів  каналізаційних мереж в селі Гора Бориспільського району на загальну суму 33 млн грн. Також збільшили суму коштів на будівництво каналізаційної насосної станції з напірними трубопроводами в селі Зазим'я Броварського району до 16,9 млн грн.

Зміни відбулися і в Програмі капітального будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури: додатково виділили 18 мільйонів з обласного бюджету. А сума фінансування з державного бюджету збільшилась на 27 мільйонів гривень.  

Програму «Здоров’я Київщини» додатково профінансували на 1,7 мільйони гривень. Це дасть можливість відремонтувати систему киснепостачання у КНП КОР «Київська обласна дитяча лікарня». У час, коли триває пандемія коронавірусу, потрібно, щоб діти і медперсонал були у безпеці. Кисень для лікарні в цей період - життєво необхідний. 

Серед бюджетних змін - фінансування ремонту гематологічного відділення обласного онкодиспансеру на суму 8 мільйонів. Це частина коштів, яка необхідна для створення першого в Київській області центру трансплантації кісткового мозку. При формуванні бюджету на 2022 рік профільна комісія облради контролюватиме, щоб на наступний рік були виділені всі кошти, які передбачені програмою.

 

✔️Створюємо нові відзнаки для кращих мешканців області

Серед проголосованих питань - рішення заснувати нову відзнаку «Почесний житель Київської області». Ми плануємо щорічно нагороджувати 5 мешканців Київщини, які разом зі званням отримають одноразову фінансову допомогу.

Ми затвердили Положення, де чітко вказані всі критерії та вимоги до кандидатів на звання «Почесний житель Київської області». Це має бути особа, яка проявила відвагу для порятунку життя іншої людини чи під час надзвичайної ситуації, зробила вагомий внесок у розвиток науки, спорту, культури Київської області. 

 



✔️Розширюємо "зелену" зону регіону

53 депутати обласної ради підтримали рішення розширити  територію природно-заповідного фонду. Тож Київська область збагатилась вісьмома новими об’єктами: заповідні урочища «Зелениця» та «Гуртове»; ботанічні заказники місцевого значення «Бурківці», «Ліщиновий гай» та «Нове життя»; ботанічна пам’ятка природи «Урочище Ярове», парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Орхідейні яри», ландшафтний заказник «Степовий вал».

Також ми затвердили проекти організації території регіональних ландшафтних парків «Богуславль» та «Яготинський імені Гетьмана Кирила Розумовського».

Ми вирішили створити більше “зелених” зон, адже міста у нашому регіоні розвиваються, забудовуються, чисельність людей збільшується. Парки та сквери не просто створюють затишок для мешканців, вони поліпшують екологічну ситуацію в області. Крім того, надання статусу природно-заповідної зони запобігає забудові території.

 

✔️Змінюємо підхід до роботи комунальних підприємств

Ми також працюємо над тим, щоб наші комунальні підприємства були прибутковими. Якщо неможливо за основним видом діяльності, то - за рахунок оренди. Для цього ми на сесії затвердили новий план регуляторних актів на 2021 рік. Тепер наші профільні управління можуть підготувати типові договори, Правила проведення конкурсів та інші документи. Без цього наші збиткові підприємства не зможуть почати заробляти кошти шляхом оренди. І ось чому. 


У травні, після зміни керівництва облради, ми отримали доступ до фінансової звітності комунальних підприємств Київської області. Три місяці ми аналізували документи, відвідували заклади, заслуховували директорів. На жаль, більшість керівників не змогли надати повну інформацію про потужності підприємства, звіти про діяльність за останній рік. Навіть не мали плану розвитку! 


Ми виокремили дієві і недієві підприємства. Ті, що не можуть приносити дохід за основним видом діяльності, мають на балансі порожні приміщення, які можна здавати в оренду. Проте можливість надання нерухомості в оренду для комунальних підприємств Київщини була заблокована. Існуючі договори закінчили строк дії, а нові - було неможливо заключити. Це сталося через зміни у законодавстві, які відбулися у жовтні 2019 року. Колишнє керівництво профільного управління не привело у відповідність нормативні акти. Ми вже почали це виправляти: на останній сесії облради внесли зміни до плану регуляторних актів на 2021 рік.


Тепер ми можемо створити публічний реєстр нерухомого майна комунальних підприємств, доступного для оренди,  провести конкурси та заключити нові договори. Отриманий прибуток ми зможемо направити на розвиток Київщини, на наші обласні програми. Щоб реалізувати цей план, потрібно пройти довгий шлях. Але я сподіваюся, що у найближчі роки це стане реальним. Ми активно над цим працюємо. 


Підсумовуючи сесію, скажу, що всі наші пропозиції враховані у змінах до бюджету. Це важливі зміни, які допоможуть зробити життя мешканців Київщини комфортнішим. Тепер наше завдання - підготувати збалансований основний фінансовий документ області на 2022 рік. Робота вже розпочалась. Ми маємо опрацювати кожну цифру і прийняти бюджет вчасно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.