Евакуація українців з Кабулу: чергові фейки російської пропаганди

26 серпня 2021, 15:13
Власник сторінки
0
50
Евакуація українців з Кабулу: чергові фейки російської пропаганди

Вчора зранку практично всі російські (і не тільки) ЗМІ повідомляли про те, що в Кабул за розпорядженням президента Росії Путіна вилітають 4 літаки Іл-76 для евакуації росіян і, увага, українців!

Прозвучало це як текст з якогось сюрреалістичного спектаклю. Громадян України буде евакуювати з Афганістану авіація країни-окупанта? Не вірилося. Але раз про це настільки масштабно повідомлялося, причому при прямому залученні Путіна і Шойгу, у фейку повинні були бути хоч якісь підстави.

Під час цих підстав я прийшов до висновку, що евакуйовані українці цілком можливо найближчим часом «знайдуться», адже в нашому суспільстві як і раніше є люди, для яких почуття національної гідності це порожній звук, а Росія - дружня і добродушна країна. Саме таку морально-інтелектуальну п'яту колону і могли використовувати для імітації «евакуації українців».

Також, можливо, мова йшла про громадян України, у яких були укладені в Афганістані контракти з російськими компаніями. У такому випадку саме ці компанії несе відповідальність за евакуацію в першу чергу, а потім вже країна, громадянином якої є контрактник.

Але обидва варіанти, як показав час, були невірними. Оскільки, чотири літаки Іл-76, що евакуювали з Афганістану 500 осіб, не вивезли звідти жодного українця. Пояснили це Російські пропагандисти пояснили це тим, що нібито мали бути евакуйовані 4 українці, але вони не прийшли на рейс. Мабуть їх СБУ утримувало в підвалі кабульського аеропорту.

Фактично весь вчорашній день з евакуації росіян з Афганістану робили ніщо інше, як якусь міжнародну спецоперацію. Основним акцентом повідомлень було не те, що з Кабулу евакуювали росіян яким, на думку представників МЗС РФ нема чого боятись «нормальних мужиків» - талібів, а те що вивозили громадян інших країн, причому України в першу чергу. Аж якихось 4-х, про що гучно заявлялося з кожного російського рупора!

Даний фейк вчергове показав, наскільки відверту брехню готова російська пропаганда ретранслювати в ефір. Причому, на найвищому рівні. Дуже шкода, що цей очевидний фейк знову був підхоплений іншими, цілком адекватними ЗМІ, і жоден журналіст, озвучуючи його в ефірі, не задався банальним питанням - а чи правда це взагалі.

Але, слід розуміти, що за цим очевидним провалом російської ІПСО повинне піти продовження. Сьогодні з ранку по новинних стрічках пройшла інформація, що ІДІЛ, яка протягом останніх років в Афганістані практично зникла, має намір здійснити теракт в аеропорту Кабула.

Паралельно вчора в Кабул прибули так звані військові кореспонденти «Комсомольскої правди», зокрема, Олександр Коц. Нагадаю, що так званим куратором «КП» є міністерство оборони РФ, а Олександр Коц є кадровим офіцером ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ).

Очевидно, що найближчим часом в районі аеропорту в Кабулі можуть статися провокації або трагічні події, присутність на яких російських стерв'ятників з камерами буде логічною та закономірною.

Проблема в тому, що ці удари можуть бути спрямовані, в тому числі і проти українців, що дозволить російській пропагандистській машині з новою силою запустити інформаційну операцію під назвою «Україна кинула своїх громадян в Афганістані», тільки цього разу з додаванням фрази «на вірну смерть».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.