Прихильники РПЦ в Україні розпочали атаку на Закон про свободу совісті/

04 серпня 2021, 12:03
Власник сторінки
0
40

ОПЗЖовець Вадим Новинський, відомий також як протодиякон московського патріархату отець Вадим, разом з колегами по партії зареєстрував у парламенті законопроект №5835/

Вказаний законопроект хоча і носить назву про нібито забезпечення права громадян га свободу світогляду та віросповідання – в дійсності спрямований на введення громадян в оману та обмеження права на свободу віросповідання.

Законопроектом передбачене виключення із Закону про свободу совісті двох великих блоків норм:

1.     Про зобов‘язання релігійних організацій, які належать до релігійного об‘єднання, центр якого знаходиться в країні-агресорі (тобто в Росії) – відображати назву цього релігійного об‘єднання у своїй офіційній назві;

2.     Про механізм зміни релігійною громадою своєї підлеглості.

Тобто пропонується фактично скасувати закони №2662 та №2673 відповідно.

Попри норми закону 2662 Російська Православна Церква в Україні продовжує незаконно привласнювати собі назву «Українська Православна Церква», чим вводить в оману як своїх послідовників, так і громадськість. Норма закону якраз покликана привести до єдиної форми фактичне і юридичне положення цього релігійного об‘єднання, яке саме себе в Статуті визнає частиною Російської Православної Церкви, а в назві – приховує цей факт. Таким чином, називаючись українською структурою це релігійне об‘єднання є частиною російської структури контрольованої Кремлем (РПЦ МП). В умовах гібридної агресії РФ проти України фактичний вплив агресора на релігійне об’єднання в Україні – сто ний інструмент ворожого впливу. Наша країна – демократична, тому не вчиняє так, як діють в Росії, всіляко обмежуючи структури, які мають закордонні центри впливу, фінансування, контролю чи навіть просто іноземних партнерів у діяльності.

Однак громадяни України мають знати ПРАВДУ про те, якому релігійному об‘єднанню вони довіряють свої душі та думки. Щоби мати можливість для СВІДОМОГО вибору, а не рішення, базованого на маніпуляції та приховуванні приналежності релігійних громад до російського керівного центру.

Міжнародно закріплене визначення свободи совісті наступне (Загальна декларація прав людини, ухвалена ГА ООН, ст. 18):

«Кожна людина МАЄ ПРАВО на свободу думки, совісті й релігії; це право включає СВОБОДУ ЗМІНЮВАТИ свою релігію або переконання і СВОБОДУ СПОВІДУВАТИ свою релігію або переконання як одноособово, так і разом з іншими, прилюдним або приватним порядком в ученні, богослужінні і виконанні релігійних та ритуальних обрядів.»

Тобто, свобода совісті передбачає три ключові елементи:

– право на релігійні чи інші світоглядні переконання;

– право на їх реалізацію і практикування (одноосібно і колективно, приватно і публічно);

– право змінювати свої погляди (в т.ч. змінювати релігійну підлеглість).

Фактично пан Новинський і його колеги хочуть позбавити і окремих вірних, і релігійні громади права на зміну юрисдикції, зробивши релігійні громади кріпаками відповідного центру, тобто Московського патріархату. Персонально людина може вийти з МП, але навіть якщо вся громада полишить цю структуру – її провідники завжди знайдуть 10 осіб, що оголосять себе «громадою» і на цій підставі утримуватимуть за собою храм та інше майно.

Не дивно, що «иМПеряне» (тобто «Миряне») – картонна ГеОшка-вивіска для прикриття церковної активності в інтересах Москви – відразу із захопленням заявила про підтримку законопроекту.

Але всі, кому не байдужа ПРАВДА і справжня СВОБОДА совісті – повинні виступити проти цього чергового прояву російської гібридної агресії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.