Куди пливе "СКМ" Рината Ахметова?

13 липня 2021, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
86
Куди пливе  СКМ  Рината Ахметова?

Що отримають кредитори від СКМ? Старі ТЕС і старі шахти? Сировину металургію? Так, все з точки зору економіки зрозуміло. Але державі що з того?

Слідами інтерв’ю. Вслід за інтерв’ю з Коболевим дійшли руки до інтерв’ю директора найбільшої корпорації України «СКМ» Олега Попова «Економічній правді» (https://www.epravda.com.ua/publications/2021/06/30/675451/). Ну, що сказати? Не вразило. Да, багато всього. Але немає ефекту щирості. Видно, що «з-під палки». На жаль.

Тимченку краще вдавалось у 2014-2016 рр. передавати водночас і трагізм, і реалізм ситуації.

Попов чесно каже: «Что касается моих интервью, то я в целом достаточно непубличный человек. Я не люблю давать интервью, не нравится мне это».

Тоді для чого виходити? Змусили? «Партія сказала надо». Будемо вважати так.

Адже і тоді, і зараз ціль інтерв’ю чи то Тимченко, чи то Попова: донести до Зеленського важливість існування бізнесів СКМ – ДТЕК і Метінвест.

На фоні біржового «цирку» на ринку електроенергії, який скоріше за все організували на пару Енергоатом і ДТЕК, то можна зрозуміти стратегію, яку зараз пропонує владі Ахметов. Та й з вугіллям не краща ситуація.

У 2014-2016 рр. Ахметов вів переговори з Порошенко майже напряму. А зараз із ким вести? Зеленський - хоч і минуло плідних 2 роки співпраці – але залишається незрозумілим для Ахметова. Зеленський – не Порошенко. Той приймав рішення хоча би наполовину сам. А зараз? От цієї невизначеності Зеленського і боїться Ахметов. Але йде старим шляхом і через своїх директорів передає «дружні сигнали».

Чого боїться Ахметов? Компанія СКМ закредитована. Навіть 6 млрд. дол. кредитів – це дуже багато. Яка істинна капіталізація СКМ? Це питання ніяк не висвітлено в інтерв’ю. Капіталізація далеко не супер. І тому питання цього немає. Красива байка про те як придумували назву «СКМ», де є слово «капітал» не зараховується ) Незачьот. Можна три кращі байки придумати.

Що отримають кредитори від СКМ? Старі ТЕС і старі шахти? Сировину металургію? Так, все з точки зору економіки зрозуміло. Але державі що з того?

Зелена генерація ДТЕК – це також все побудоване за кредити. І кому буде де-факто належати через 2-5-10 років – цього вам і Попов не скаже. Історія із Клюєвим, «Актив солар» дуже показова. Китайці дали гроші – китайці забрали сонячні станції. Таке сумне майбутнє може чекати і «зелені» проекти СКМ. «ДТЕК Нафтогаз» поки залишається перспективним напрямком, але джерела фінансування розвитку цього бізнесу під питанням. Це ж стосується обленерго.

А може вже пора забирати все під зовнішнє управління? І тоді Попов точно не буде керувати СКМ. І помилково вважати це суб’єктивною оцінкою особистості. Попов сьогодні – це Ахметов і СКМ. Якщо СКМ переходить під вплив зовнішніх структур (як і вся країна, зрештою), то замість Попова буде умовний «Куллман».

От саме тому Ахметову потрібно домовлятися із Зеленським про подальшу діяльність активів СКМ в Україні, їх підтримку, «кредитування» за рахунок внутрішніх державних ресурсів. І наразі процес іде дуже повільно. А час минає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Попов,Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.