«Північний потік-2»: компенсацій, гарантій і подарунків для ГТС України не буде

12 липня 2021, 10:21
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
113
«Північний потік-2»: компенсацій, гарантій і подарунків для ГТС України не буде

Продовжується незрозуміла і масова істерія влади щодо «Північного потоку-2». Або це паніка. Або це від безвиході.

Знову ми чуємо десятки порожніх заяв та обіцянок. Насправді, така поведінка влади – це суцільний жах, який іще раз засвідчує, що у держави не було і вже не буде дійсно стратегії розвитку ГТС.

Отож, чому усі ці патріотичні розповіді Зеленського, Кулеби і Вітренка про «Північний потік-2» є банальними побрехеньками?

1.       «Північний потік-2» не впливає на транзит газу через Україну. Взагалі. Україна транзитує газ в інші країни.

2.       Головна проблема для ГТС України – Турецький потік. Але Зеленський, Кулеба, Вітренко, а перед ним Коболев залишаються політичними сліпцями і роблять вигляд, що перший раз чують про «Турецький потік».

3.       «Північний потік-2» буде добудований, бо Європі вже зараз не вистачає мінімум 30-40 млрд. куб. м газу. А далі дефіцит буде зростати. Потрібен газ і в перспективі мінімум 20 років його немає де взяти окрім Росії. Популярну тему «водню» можна і далі описувати в теоретичних журналах. Практично вам ніхто не скаже, коли це можна буде реалізувати.

4.       Тепер, найголовніше. Міфічні компенсації, гарантії і підтримка. Нічого не буде. Жодного цента. Можливо щось у вигляді кредитів. Добрі західні партнери будуть чекати поки ГТС взагалі буде коштувати «мінус 2 млрд. дол», а потім щедрою рукою заберуть усе це собі. Роль Порошенка, тепер Зеленського, Кобоолева, тепер Вітренка – полягає саме у доведенні ГТС до такого стану.

5.       Бо! Насправді перспектива у ГТС є. І нехай це мінімум у 40 млрд. куб. м. Але це об’єктивний важіль впливу. Проте, Україна його втратила, коли перестала бути самостійним учасником переговорів із Росією, а почала запрошувати ЄС. Ви думаєте, що ЄС – це ЄС? Ні. ЄС– це цинічний і прагматичний бізнес. Тому останні 7 років в України поступово відбирають ГТС.

6.       Це Україна не буде вести переговори із Росією. А ЄС і США навіть дуже успішно ведуть. І про «Північний потік-2» також.

Тому Зеленський на пару із іще одним спеціалістом по газу Кулебою може записати 100, 1000 відеороликів, зробити 10000 заяв про «Північний потік-2», але нічого не зміниться. Грошей не дадуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.