Дежавю «Гомо президентус про Гомо дипломатикус»

05 липня 2021, 17:51
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
69
Дежавю «Гомо президентус про Гомо дипломатикус»

… І поставив президент України питання: «Як же краще працювати вітчизняному МЗС?»

І сам же відповів на нього – наші дипломати мають більше займатися вирішенням економічних питань, просувати інтереси українського бізнесу в країнах свого перебування.

Всі дипломати та чиновний люд зааплодували гарантові: «Ах, яка свіжа, своєчасна та правильна думка!»

Пройшло двадцять років...

І знову президент України поставив питання: «Як же краще працювати вітчизняному МЗС?» І сам же відповів на нього – наші дипломати мають більше займатися вирішенням економічних питань, просувати інтереси українського бізнесу в країнах свого перебування.

Всі дипломати та чиновний люд зааплодували гарантові: «Ах, яка свіжа, своєчасна та правильна думка!»

Тому, коли на ефірі телеканалу «Україна 24» ведучі попросили оцінити сьогоднішні пропозиції президента Зеленського на форумі «Україна 30. Міжнародна політика» про необхідність посилити економічну складову в роботі співробітників нашого МЗС, мені стало трохи смішно.

І довелось констатувати: Зеленський просто майже дослівно повторив тези про необхідність терміново провести «економізацію» роботи вітчизняних дипломатів у виконанні президента Леоніда Кучми вересня 2000 року. Який тоді призначав Анатолія Зленко головою МЗС саме із такими побажаннями.

Можна, звичайно порадіти за президента Зеленського. Відразу з двох причин.

По-перше, тому, що він за відсутності політичної освіти та інституційної пам’яті незалежно від свого набагато більш досвідченого попередника дійшов тих же самих висновків. Причому зробив це на третьому році свого перебування у президентському кріслі, а не на сьомому, як Кучма.

І другий привід для радощі – думка-то про необхідність активніше та більш результативно просувати інтереси нашого бізнесу за кордоном - на 100% правильна.

Але ось незадача: президенти змінюються, говорять одні й ті ж правильні речі, але дипломатичній віз в заданому напрямку рухається із швидкістю черепахи.

Цікаво: скільки років чекати на третю ітерацію правильних-слушних-знову неочікувано свіжих думок про необхідність посилити економічну складову в роботі вітчизняних дипломатів? Чи знову буде чергова серія «Двадцять років по тому» чи черговий гарант відкриє цю аксіому трохи раніше?)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.