Чому Аваков та Разумков не підтримали санкції проти олігархів Фукса та Фірташа

23 червня 2021, 20:58
Власник сторінки
політичний консультант
0
112
Чому Аваков та Разумков не підтримали санкції проти олігархів Фукса та Фірташа

глава МВС Арсен Аваков та спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не голосували на минулому засіданні РНБОУ за введення санкцій проти олігархів Фірташа та Фукса

Власне про те, що глава МВС Арсен Аваков та спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не голосували на минулому засіданні РНБОУ за введення санкцій проти олігархів Фірташа та Фукса не є чимось таємним. Про це писало багато моїх колег.

 

Я лише хочу вказати на кілька важливих, як на мене, аспектів.

 

По-перше, особисті інтереси і бізнес спікер ВР та глава МВС поставили вище національної безпеки. Це не пафосне твердження, а констатація. Фірташ та Фукс на сьогодні є найбільш непрозорими конгломераторами, пов’язаними схемами з Росією.

 

Нагадаю, що за словами секретаря РНБОУ Олексія Данілова, підставою для введення санкцій послужила участь Фірташа в титановому бізнесі і поставки сировини на військові підприємства Росії. А стосовно бізнесмена Павла Фукса - незаконне отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні, пов'язане з компанією «Голден Деррік».

 

Щож до голосування, то у Авакова причина суто фінансова - вся справа в грошах. Ще в листопаді 2020 року “Схеми” писали, що Павло Фукс вночі, на авто прикриття, часто відвідував главу МВС.

 

Павло Фукс має в Україні бізнес з видобутку нафти і газу, а крім того – займається благодійністю: він є членом наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Що цікаво, компанії, пов’язані з Павлом Фуксом, отримували газовидобувні площі без конкурсу, користуючись нюансами українського законодавства.

 

Кілька років тому, водному зі своїх розслідувань Al Jazeera розповідала про те, що Фукс зосередився на скуповуванні активів, які належали оточенню президента-втікача Віктора Януковича. Зокрема і тих, на які накладено арешт, відтак їхній перепродаж є незаконним.

 

Самого Фукса називають як вигодоотримувача від тіньових схем мерії Харькова. І ці схеми ведуть безпосередньо до Авакова також. Фукс і Аваков грають спільну гру на виборах мера у Харькові, що відбудуться в жовтні 2021 року.

 

В неголосуванні Авакова з санкції проти Фірташа ймовірно йдеться про те, що цей олігарх також має певні давні стосунки з главою МВС. Ходили чутки, що Аваков розраховує на підтримку Фірташа при старті власного політпроекту.

 

Що ж до позиції Дмитра Разумкова, то вона свідчить про нерозбірливість у стосунках. Спікер не проголосував за санкції бо вважає, що посада зобовязує його триматися осторонь політичних конфліктів, бути над суточкою.

 

Це було б вірно, якби сам Разумков був важковаговиком української політики, мав стійкий рейтинг та був незалежним гравцем від Банкової. Насправді, він зобовязаний Зеленському не лише посадою, але його політична перспектива поки залежить від президента.

 

Ймовірно, що Разумков збирається найближчим часом вийти у власний політпроект. І йому потрібні союзники та “гаманці”, які цей проект підтримають. Але гроші Фірташа та Фукса занадто токсичні, щоб допомогти, скоріше вони здатні потопити.

 

По-друге, демарш Разумкова і Авакова свідчить, що ці політики випадають з загального балансу сил у владі. Не секрет, що глава МВС вважає себе ледве не політично “безсмертним”, хоча явно засидівся на своїй посаді. Разумков надто поспішає вийти у самостійне плавання, проте цей дитячий поспіх може зіграти з ним злий жарт.

 

У будь-якому разі, неголосування за санкції проти Фірташа та Фукса, якою б не були мотиви Разумкова і Авакова свідчать, що вони грають власні ігри і деолігархізація до їх особистого порядку денного не входить.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Фірташ,Арсен Аваков,Дмитрий Разумков
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.