ОДИН З ПЕРШИХ ФУТУРОЛОГІВ ТА СОЦІАЛЬНИХ РЕФОРМАТОРІВ

13 березня 2024, 23:55
Власник сторінки
політичний консультант
0
33
ОДИН З ПЕРШИХ ФУТУРОЛОГІВ ТА СОЦІАЛЬНИХ РЕФОРМАТОРІВ

Я мрію про країну, де ніхто не боїться виходити на темні вулиці, де колючки не жалять ноги тих, хто йде, і де люди не сплять голодними

це так званий циліндр (конус) Урукагіни, одного з царів шумер з Лагашу (2375 р. до н.е.) "Я мрію про країну, де ніхто не боїться виходити на темні вулиці, де колючки не жалять ноги тих, хто йде, і де люди не сплять голодними". (These Words; Belongs to Urukagina, King of Lagash, one of the Sumerian City States (2375 B.C.) Image: Cylinder containing Urukagina's Laws). Урукагіна знизив податки як з сільських громад, так і з ремісників. Були відізвані чиновники з господарств, які прямо не належали енсі, однак у сільських громадах їх залишили. Урукагіна обмежив сваволю чиновників і спеціальним указом заборонив зазіхати на майно та особисту свободу найбідніших людей. Усі привласнені окремими людьми храмові землі були повернені богам, себто храмам. Також, було проведено цензову реформу, внаслідок якої кількість повноправних громадян зросла вдесятеро, з однієї сари до десяти. Урукагіна видавав закони, які мали захистити громадян Лагашу від «боргової кабали, потрав, крадіжок, вбивств і грабунку будинків. Щоб сироті й удові сильний нічого не заподіяв, він уклав з Нінгірсу цей заповіт». Урукагіна дуже пишався тим, що колишніх невільників «повернув до матерів». Шумерською цей вислів звучить як «амагі». Сучасними мовами його зазвичай перекладають як «свобода» — відтак царя Лагаша вважають першим, хто можливо вжив це слово в історії людства. Він знизив плату за виконання жерцями обрядів — крок в інтересах простолюду. Крім того, Урукагіна відновив судову організацію в сільських громадах. Усі ці реформи правитель видав за договір з головним богом Лагашу Нінгірсу, а себе оголосив виконавцем його волі. Лагаш в цей час процвітав — збереглися надписи з повідомленнями Урукагіни про будівництво храмів та каналів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.